Εισφορά από το Ίντερνετ στις εφημερίδες;
Ένας φόρος για τη χρήση του Ίντερνετ θα μπορούσε να σώσει τις οικονομικά προβληματικές εφημερίδες, σύμφωνα με την πρόταση της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε στην Ολλανδία για το Μέλλον
Ένας φόρος για τη χρήση του Ίντερνετ θα μπορούσε να σώσει τις οικονομικά προβληματικές εφημερίδες, σύμφωνα με την πρόταση της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε στην Ολλανδία για το Μέλλον του Τύπου.
Η πρόταση της Επιτροπής Μπρίνκμαν υποβλήθηκε στις 23 Ιουνίου στον υπουργό Τύπου Ρόναλντ Πλάστερκ, ο οποίος όμως αντέδρασε με επιφύλαξη. Η επιτροπή της οποίας ηγείται ο Έλκο Μπρίνκμαν, τέως χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, εκτιμά ότι εάν επιβληθεί φόρος 2 ευρώ σε έξι εκατομμύρια συνδρομητές Ίντερνετ θα συγκεντρωθούν 12 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση των εφημερίδων στα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα χρήματα αυτά, οι εφημερίδες θα μπορούσαν να προλάβουν το τρένο του Ίντερνετ και να ανταγωνιστούν σθεναρά τα ολοένα δημοφιλέστερα μπλογκ που τους κλέβουν αναγνώστες, φαίνεται να θεωρεί η επιτροπή. Η επιτροπή Μπρίνκμαν προτείνει επίσης να επιβληθεί μειωμένος ΦΠΑ στις εκδοτικές επιχειρήσεις για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη συγκέντρωση πάνω από 35% του ελέγχου της αγοράς των εφημερίδων σε έναν εκδότη για να προωθήσει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές τίτλων καθώς και τη συνεργασία των εκδοτών με τα τηλεοπτικά κανάλια στην ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών.
Ωστόσο, η πρόταση Μπρίνκμαν δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό ούτε από τον αρμόδιο υπουργό, ούτε από τους χρήστες του Διαδικτύου. Εξάλλου, υποστηρίζουν οι επικριτές της πρότασης, ο λόγος που αυξάνεται η δημοτικότητα των μπλογκ και μειώνονται παράλληλα οι πωλήσεις των εφημερίδων είναι ότι οι εφημερίδες θεωρούνται η τέταρτη εξουσία και ως τέτοια έχει υποστεί διαφθορά. Αντίθετα, οι μπλόγκερ κατορθώνουν να αποκαλύπτουν σκάνδαλα.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής όπως και η Ένωση των Δημοσιογράφων στην Ολλανδία υποστηρίζουν ότι οι εφημερίδες δικαιούνται να αποζημιωθούν για την «κλοπή των ειδήσεων τους» και τη δημοσίευσή τους στο Ίντερνετ, καθώς «η συγκέντρωση και η συγγραφή ειδήσεων έχουν κόστος».
Από την άλλη, στην Ολλανδία έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες. Οι εκδότες θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους είναι αθέμιτος αφού τα δημόσια δίκτυα, χρηματοδοτούμενα από τη φορολογία στους πολίτες επενδύουν στη δημιουργία διαδικτυακών ειδησεογραφικών τόπων χωρίς μάλιστα να πρέπει να αποφέρουν κέρδη από τη δραστηριότητά τους αυτή. Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου έχει ήδη ανακοινώσει ότι 8 εκατομμύρια ευρώ από τα διαφημιστικά έσοδα των δημόσιων καναλιών θα δοθούν για τη στήριξη του Τύπου.
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –
- Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις
- Athens Airport Traffic Resilient Despite Middle East Turmoil
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442