36

Τα σχέδιά τους για την πρώτη υπηρεσία που θα προσφέρει «απεριόριστο» κατέβασμα τραγουδιών για ένα μηνιαίο πάγιο ανακοίνωσαν στη Βρετανία η Virgin Media και η Universal Music.

Έναντι μιας «μικρής» μηνιαίας χρέωσης, οι συνδρομητές θα μπορούν να ακούν ή να κατεβάζουν μουσική σε μορφή αρχείων mp3 χωρίς ψηφιακό κλείδωμα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα δώσω στους λάτρες της μουσικές όσα mp3 θέλουν για μια μικρή μηνιαία συνδρομήενώ ταυτόχρονα θα στηρίζω τους μουσικούς» δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία αναμένεται να κάνει εγκαίνια στην βρετανική αγορά εντός του έτους. Οι δύο δισκογραφικές εταιρείες δεν διευκρίνισαν ακριβώς πότε, δεδομένου ότι βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις «με άλλες μεγάλες και ανεξάρτητες βρετανικές δισκογραφικές εταιρείες» προκειμένου να επεκτείνουν τον κατάλογο του διαδικτυακού τόπου.

Χάρη στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθεί η δισκογραφική βιομηχανία, οι ψηφιακές πωλήσειςαυξήθηκαν το 2008 για έκτη συνεχή χρονιά (+25%) και ανήλθαν έτσι στα 3,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα πάντως με την ετήσια έκθεση της IFPI (Διεθνής Ομοσπονδία Δισκογραφικής Βιομηχανίας), το 95% των τραγουδιών που κατεβάστηκαν το 2008 -περίπου 40 δισεκατομμύρια αρχεία- ήταν πειρατικά αντίγραφα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ