Έρευνα για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο ζήτησε ο Ισπανός δικαστής Γκαρθόν
Έρευνα για υποθέσεις βασανισμού κρατουμένων στη φυλακή της βάσης του Γκουαντάναμο κίνησε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, γνωστός από τον αγώνα του για να εκδοθεί στην Ισπανία ο τέως δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.
91
Έρευνα για υποθέσεις βασανισμού κρατουμένων στη φυλακή της βάσης του Γκουαντάναμο κίνησε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, γνωστός από τον αγώνα του για να εκδοθεί στην Ισπανία ο τέως δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.
Σύμφωνα με τον Γκαρθόν, η δικαστική έρευνα, που αποφασίσθηκε ύστερα από προσφυγές τεσσάρων πρώην κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, εκ των οποίων ο ένας Ισπανός, αφορά όλους όσους βασάνισαν κρατουμένους, αλλά και όσους έδωσαν σχετικές διαταγές, ή συνεργάσθηκαν για τον σκοπό αυτό.
Η Ένωση για την Αξιοπρέπεια των Κρατουμένων είχε καταθέσει αίτημα στον Μπ.Γκαρθόν για τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος έξι πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο.
Ο Μπ.Γκαρθόν είχε ζητήσει τη νομική γνωμάτευση της Εισαγγελίας, η οποία απάντησε ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί μια τέτοια ενέργεια.
Η ισπανική Δικαιοσύνη επιτρέπει στα δικαστήρια της χώρας να εκδικάσουν υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες, εφόσον τα εγκλήματα αυτά εμπίπτουν σε διεθνή δικαιοδοσία, ακόμη και εάν τα θύματα ή οι θύτες δεν είναι Ισπανοί, με το σκεπτικό ότι «η διεθνής δικαιοδοσία κατισχύει της ύπαρξης ή μη εθνικών συμφερόντων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανρί: «Λανθασμένη η κόκκινη στον Κουμπαρσί, η αποβολή του άλλαξε εντελώς το Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο»
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442