Οπτικό δίσκο χωρητικότητας 500GB παρουσίασε η General Electric
Ένα οπτικό δίσκο ίδιου μεγέθους με τα κοινά DVD, αλλά εκατονταπλάσιας χωρητικότητας παρουσίασε η εταιρεία General Electric. Χάρη σε μία νέα τεχνολογίας εγγραφής, το δισκάκι μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα 500GB, ξεπερνώντας κατά πολύ και τα Blu-ray.
28
Ένα οπτικό δίσκο ίδιου μεγέθους με τα κοινά DVD, αλλά εκατονταπλάσιας χωρητικότητας παρουσίασε η εταιρεία General Electric. Χάρη σε μία νέα τεχνολογίας εγγραφής, το δισκάκι μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα 500GB, ξεπερνώντας κατά πολύ και τα Blu-ray.
Η General Electric αποκαλεί το προϊόν «μικρο-ολογραφικό δίσκο» αναφερόμενη στην ειδοποιό διαφορά του από τα σημερινά οπτικά μέσα: Τα δεδομένα δεν γράφονται στην επιφάνεια του δίσκου, αλλά σε τρεις διαστάσεις -κυριολεκτικά σε ολόγραμμα.
Το επιστημονικό επίτευγμα της GE αφορά κυρίως υλικά που αυξάνουν δραστικά την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται από τα ολογράμματα αυτά, αυξάνοντας αντιστοίχως και τη χωρητικότητα του δίσκου.
Αν και η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε εργαστηριακό στάδιο, η General Electric δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τις δυνατότητες εμπορικής υλοποίησής της.
Καταρχάς, όπως υποστηρίζει, οδηγοί «μικρο-ολογραφικών δίσκων» μπορούν σχετικώς εύκολα να έχουν συμβατότητα προς τα πίσω με τα υπάρχοντα CD, DVD και Blu-ray.
Έπειτα, αν και τα δισκάκια αυτά φαίνεται αρχικώς να έχουν αρχειοθετική χρησιμότητα, στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να βρουν τη θέση τους και στο σαλόνι του καθημερινού καταναλωτή.
«Δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε η ημέρα που θα μπορείς να αποθηκεύσεις σε ένα δίσκο όλη σου τη συλλογή με ταινίες HD, ή η υποστήριξη φορμά υψηλής ανάλυσης όπως της τρισδιάστατης τηλεόρασης» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Μπράιαν Λόρενς.
Mέχρι τότε η GE θα πρέπει να συνεργαστεί με κατασκευαστές οδηγών, ενώ η σχετικά μέτρια διάδοση του Blu-ray μπορεί να είναι ένας αποθαρρυντικός παράγοντας.
Αλλωστε, όπως σημειώνει το BBC, κάποιες εταιρείες θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμη τάση στην αποθήκευση και διάθεση περιεχομένου είναι η ψηφιακή διανομή και τα «υπολογιστικά νέφη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πράσινο φως στην ΕΕ για το συνδυαστικό εμβόλιο Covid και γρίπης της Moderna
- ΕΚΤ: Σε ιστορικό χαμηλό τα πλαστά ευρώ το 2025
- Γερουλάνος: Αν το κράτος είχε κάνει στοιχειωδώς σωστά τη δουλειά του, δεν θα είχαν χαθεί 57 ψυχές στα Τέμπη
- Τέμπη: Η μητέρα του μηχανοδηγού σπάει τη σιωπή της – «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»
- ΣΥΡΙΖΑ: ΜΑΤ και ΟΠΚΕ σε ρόλο σωματοφυλάκων του Γεωργιάδη στο Γ. Κ. Νίκαιας – Ερώτηση στον Χρυσοχοΐδη
- Γιώργος Χειμωνάς: «Πάμε να φύγουμε γρήγορα»




