Αυστηρές ποινές στις «συμμορίες νεαρών» που προκαλούν επεισόδια, ζητά ο Ν.Σαρκοζί
Την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε βάρος μελών συμμοριών που προκαλούν επεισόδια απαίτησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας κατά μέτωπο.
43
Την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε βάρος μελών συμμοριών που προκαλούν επεισόδια απαίτησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας κατά μέτωπο.
Οι δηλώσεις Σαρκοζί έγιναν μετά την επίθεση κουκουλοφόρων με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα σε σχολείο σε προάστιο του Παρισιού, την περασμένη εβδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητών και δασκάλων.
Ο Σαρκοζί επισκέφθηκε την Τετάρτη το σχολείο, συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, και δήλωσε πως θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάσχεση της βίας.
«Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε συμμορία θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα» είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν έχω καμιά πρόθεση να αφήσω αυτού του είδους τα φαινόμενα να ριζώσουν» διεμήνυσε.
Στη Γαλλία πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 200 νεανικές συμμορίες και ομάδες. Το 80% εξ αυτών, κατά ειδικούς, εδρεύει στο Παρίσι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσά τους ξεσπούν συχνά συγκρούσεις που τρομοκρατούν τους κατοίκους και συνοδεύονται από σημαντικές υλικές καταστροφές.
Ο Σαρκοζί ζήτησε από την υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί να καταρτίσει νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της «κουλτούρας των συμμοριών».
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει είναι η επιβολή ποινών φυλάκισης τριών ετών σε βάρος όλων όσοι ενέχονται σε ομαδικές πράξεις βίας. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης να ενταθεί η αστυνόμευση στις περιοχές όπου καταγράφονται τα σοβαρότερα επεισόδια.
«Εάν αυτά τα κακοποιά στοιχεία θελήσουν να επιτεθούν στην Δημοκρατία, η απάντηση της Δημοκρατίας θα είναι η ισχύς και η δικαιοσύνη» είπε ο Σαρκοζί.
Τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, που αποτελούν γκέτο για τους πιο φτωχούς πολίτες, ανάμεσά τους τους γόνους μεταναστών από αραβικές και αφρικανικές χώρες, είχαν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το 2005, όταν είχε ξεσπάσει εξέγερση που διήρκεσε μήνες, με μεγάλες υλικές ζημιές και εκατοντάδες τραυματίες.
Οι κάτοικοι των προαστίων, και ειδικά οι νέοι, καταγγέλλουν τον κοινωνικό αποκλεισμό τους, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι τα προβλήματά τους θα αντιμετωπίζονταν.
Ο Σαρκοζί αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη μορφή στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό ακριβώς εκείνη την περίοδο, καθώς, ως υπουργός Εσωτερικών, υιοθέτησε εξαιρετικά σκληρή φρασεολογία και πολιτική έναντι όσων μετείχαν στα επεισόδια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442