Το Ιράν θα προσκληθεί στη σύνοδο για το Αφγανιστάν, διαβεβαιώνει η Χ.Κλίντον
Σε ένα άνοιγμα προς τη Τεχεράνη, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το Ιράν θα προσκληθεί σε διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν, όπως ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον. Πάντως, μια μέρα νωρίτερα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επιλέξει μία πιο σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν...
95
Σε ένα άνοιγμα προς τη Τεχεράνη, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το Ιράν θα προσκληθεί σε διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν, όπως ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον. Πάντως, μια μέρα νωρίτερα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επιλέξει μία πιο σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν…
Η σύνοδος θα διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου, όπως πρότεινε η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στις Βρυξέλλες σε ομολόγους της από τις χώρες-μέλη του NATO. Ο τόπος δεν έχει καθοριστεί, αλλά πιθανόν θα είναι η Ολλανδία.
«Αν προχωρήσουμε σε μία τέτοια συνάντηση, το Ιράν μπορεί να προσκληθείως γειτονική χώρα με το Αφγανιστάν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι ένας τρόπος για να συναντηθούν μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να βρούμε ένα κοινό σύνολο αρχών, ενσωματωμένες ίσως σε διακήρυξη του προέδρου για μια κοινή πορεία εμπρός» είχε δηλώσει νωρίτερα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Στη συνέντευξη Τύπου, η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ακόμη ότι θα θέσει στο Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή, το ζήτημα της πώλησης στο Ιράν πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Χαρακτήρισε μάλιστα την πώληση «απειλή για τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις χώρες της περιοχής».
Στην ίδια σύνοδο (τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει, αν ευωδοθούν οι συνομιλίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν) θα προσκληθεί και το Πακιστάν, πιθανόν και η Ρωσία και η Ινδία και διεθνείς φορείς και οργανώσεις.
Την προσεχή εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν για διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται ένα μήνα πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα παραστεί ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Παρά ταύτα, την Τετάρτη η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε κατά των Ιρανών ηγετών: Τους κατηγόρησε για σκληροπυρηνική στάση που προκαλεί διχασμό στον αραβικό κόσμο και προώθηση της τρομοκρατίας (διαμέσου «της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και άλλων ενδιάμεσων») και ότι αποτελούν απειλή για το Ισραήλ και την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα μεταβάλλει την πολιτική της έναντι του Ιράν σε σχέση με την κυβέρνηση Μπους και θα επιδιώξει συνεργασία για να αποτρέψει την υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.
Αντιθέτως, το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλ Χαμενεΐ, κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι κινείται στον ίδιο λανθασμένο δρόμο με τον προκάτοχό του παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε μάλιστα «καρκίνωμα» στα όρια της κατάρρευσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Καιρός: Οι τρεις φάσεις πριν και μετά το Πάσχα – Εναλλαγές θερμών και ψυχρότερων αερίων μαζών
- Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 79-93: Έσπασε την «κατάρα» και πάει για 6άδα!
- Oil Prices Surge Amid Escalating Middle East Tensions
- Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 102-88: Τη… διέλυσε με σούπερ δίδυμο Ντόρσεϊ – Βεζένκοφ
- Εκκληση Πακιστάν σε Τραμπ να παρατείνει ο Τραμπ το τελεσίγραφο κατά δύο εβδομάδες – «Θα απαντήσουμε σύντομα», λέει ο Λευκός Οίκος
- Κάτι αλλάζει στο Google Photos – Το «μαγικό» κουμπί για τις φωτογραφίες
- Η «comfort zone» των παικτών, η αλήθεια του Champions League η αντίθεση του ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Στουρνάρας: Πρόταση ΤτΕ για «μαχαίρι» σε 1.236 φοροαπαλλαγές 22,8 δισ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442