Η ενίσχυση των βορειοκορεατικών δυνάμεων είναι «σοβαρή απειλή», λέει η Ν.Κορέα
«Αμεση και σοβαρή» είναι η στρατιωτική απειλή από τη Β.Κορέα, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της νοτιοκορεατικής Αμυνας για το 2008, λεπτομέρειες της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα, η Βόρειος Κορέα ολοκλήρωσε την ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν στόχους σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων.
«Αμεση και σοβαρή» είναι η στρατιωτική απειλή από τη Β.Κορέα, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της νοτιοκορεατικής Αμυνας για το 2008, λεπτομέρειες της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Η Βόρειος Κορέα ενισχύει το συμβατικό εξοπλισμό της όπως και τα όπλα μαζικής καταστροφής και αυτό αποτελεί άμεση και σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας» αναφέρει η Λευκή Βίβλος.
Πρόσφατα, η Βόρειος Κορέα ολοκλήρωσε την ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν στόχους στην Ασία σε μεγαλύτερη απόσταση από ότι στο παρελθόν. Η Β.Κορέα διατέθει και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, όπως τους Σκουντ και τους Νοντόνγκ.
Εκτός από τη Νότιο Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η βόρεια Αυστραλία και μερικές αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό βρίσκονται μέσα στην ακτίνα δράσης των πυραύλων που φτάνει πλέον τα 3.000 χιλιόμετρα.
Η γόμωση των πυραύλων -ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος- μπορεί να φτάσει τα 650 κιλά. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να προσαρμόσουν πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους τους.
Ο στρατός της Βορείου Κορέας αριθμεί 1,2 εκατομμύρια άνδρες. Μεγάλη αύξηση (κατά 50%) καταγράφηκε και στις ειδικές δυνάμεις της Β.Κορέας που ανέρχονται πλέον στις 180.000 άνδρες.
Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα παραμένουν επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1953.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.