Ο άνθρωπος αναγκάζει τα θηράματά του να μικραίνουν
Το κυνήγι και η αλιεία όχι μόνο αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς των θηραμάτων αλλά δημιουργούν και μια ισχυρή εξελικτική πίεση που τα οδηγεί να μικραίνουν σε μέγεθος και να αναπαράγονται σε ολοένα και νεαρότερη ηλικία, επιβεβαιώνει έρευνα στις ΗΠΑ.
36
Το κυνήγι και η αλιεία όχι μόνο αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς των θηραμάτων αλλά δημιουργούν και μια ισχυρή εξελικτική πίεση που τα οδηγεί να μικραίνουν σε μέγεθος και να αναπαράγονται σε ολοένα και νεαρότερη ηλικία, επιβεβαιώνει έρευνα στις ΗΠΑ.
Στη φύση, τα περισσότερα αρπακτικά επιλέγουν συνήθως τα μικρότερα και πιο αδύναμα θηράματα. Ο άνθρωπος, αντίθετα, προτιμά η λεία του να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη.
Η πρακτική αυτή δημιουργεί μια εξελικτική πίεση που ευνοεί τα μικρόσωμα ενήλικα άτομα σε έναν πληθυσμό θηραμάτων -τα μικρόσωμα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.
«Ως αρπακτικό ζώο, ο άνθρωπος είναι κυρίαρχη εξελικτική δύναμη» δήλωσε στο Reuters ο Κρις Ντάριμοντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ.
Το φαινόμενο της σμίκρυνσης είχε παρατηρηθεί μεταξύ άλλων σε μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται όλο και μικρότερα, ακόμα κι αν πρόκειται για ενήλικα άτομα.
Η ομάδα του Ντάριμοντ διαπιστώνει τώρα ότι το ίδιο φαινόμενο απαντάται και σε πολλά άλλα θηράματα, τα οποία είτε κυνηγώνται είτε συλλέγονται από τον άνθρωπο -η έρευνα εξέτασε διάφορα είδη ψαριών, πεταλίδων, σαλιγκαριών, προβάτων και καριμπού, καθώς και δύο φυτά, το λωτό των Ιμαλαΐων και το αμερικανικό τζίνσενγκ.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα είδη που πέφτουν λεία του ανθρώπου διαπιστώθηκε ότι μικραίνουν και αναπαράγονται νωρίτερα. Το μέγεθός και η αναπαραγωγική τους ηλικία μειώνονται κατά 25 και 20 τοις εκατό αντίστοιχα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ο Δρ Ντάριμοντ τονίζει ότι η πρακτική της στόχευσης μεγαλόσωμων θηραμάτων αποτελεί απειλή για τους φυσικούς πληθυσμούς και την οικολογική ισορροπία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα άτομα που αναπαράγονται σε μικρή ηλικία τείνουν να αποκτούν λιγότερους απογόνους.
Ο ερευνητής επισημαίνει μάλιστα ότι η κατάσταση συχνά επιδεινώνεται από τα μέτρα προστασίας των πληθυσμών, σύμφωνα με τα οποία οι κυνηγοί και οι ψαράδες πρέπει να αφήνουν ελεύθερα τα μικρότερα, και άρα νεαρότερα, θηράματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πετρέλαιο: Πάνω από 2% η αύξηση στην τιμή του
- Pat McGrath: Διάσημη αλλά χρεωμένη – Τι συμβαίνει με την αγαπημένη της LVMH
- Η Κιμ Κατράλ και ο σύζυγός της Ράσελ Τόμας κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση μετά τον πριβέ γάμο τους
- Επτά ποδοσφαιριστές κατηγορούνται για στημένους αγώνες στη Νορβηγία
- «Απαιτούμε πραγματική δικαίωση»: Οργή λαού 3 χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη – Ξεσηκωμός και απεργίες σε όλη τη χώρα
- Κονγκό: Βρέθηκαν δύο ομαδικοί τάφοι στην πόλη Ουβίρα, μετά την αποχώρηση των ανταρτών – 172 πτώματα



