Το σόι του «Χιονάνθρωπου των Αλπεων» δεν άντεξε στο χρόνο
Γενετιστές που μελετούν τον Ότζι, τη διάσημη παγωμένη μούμια που βρέθηκε το 1991 στις Αλπεις, απέτυχαν να εντοπίσουν απογόνους του στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πληθυσμό. Το σόι του νεολιθικού κυνηγού φαίνεται ότι δεν άντεξε στο χρόνο.
36
Γενετιστές που μελετούν τον Ότζι, τη διάσημη παγωμένη μούμια που βρέθηκε το 1991 στις Αλπεις, απέτυχαν να εντοπίσουν απογόνους του στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πληθυσμό. Το σόι του νεολιθικού κυνηγού φαίνεται ότι δεν άντεξε στο χρόνο.
Ιταλοί και Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology ότι προσδιόρισαν σε δείγματα του Ότζι την αλληλουχία του μιτοχονδριακού DNA, το οποίο κληρονομείται αποκλειστικά από τη μητέρα. Η σύγκριση με αντίστοιχες σύγχρονες αλληλουχίες δεν έδειξε τις ομοιότητες που αναμένονταν αν υπήρχε συγγένεια.
«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η σειρά κατιόντων του Ότζι ίσως έχει πράγματι εξαφανιστεί» δήλωσε στο Reuters o Μάρτιν Ρίτσαρντς του Πανεπιστημίου του Λιντς.
«Η ανάλυσή μας επιβεβαιώνει ότι ο Ότζι ανήκε σε μια άγνωστη ως σήμερα ποικιλία του K1 [σειρά μιτοχονδριακού DNA] που δεν έχει εντοπιστεί σε σύγχρονους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς» εξήγησε.
Το μιτοχονδριακό DNA παραμένει σχετικά σταθερό από γενιά σε γενιά, και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε μελέτες που αφορούν γενεαλογικά δέντρα.
Δεδομένου πάντως ότι το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται αποκλειστικά από τη μητέρα, η τελευταία έρευνα δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρχουν και σήμερα συγγενείς του Ότζι από την πλευρά του πατέρα του.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι αυτό το ενδεχόμενο θα παραμείνει θεωρητικά ανοιχτό μέχρι να ολοκληρωθούν πιο εκτεταμένες γενετικές αναλύσεις στους σύγχρονους πληθυσμούς γύρω από τις Αλπεις.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη θεωρείται πιο αξιόπιστη από προηγούμενη έρευνα του 1994, η οποία υποδείκνυε ότι το σόι του Ότζι επιβιώνει ως σήμερα. Σύμφωνα με τον Δρ Ρίτσαρντς, εκείνη η μελέτη βασιζόταν σε υπερβολικά μικρό τμήμα της γενετικής αλληλουχίας.
Γνωστός και ως «Χιονάνθρωπος των Αλπεων», ο Ότζι εντοπίστηκε τυχαία από αλπινιστές το 1991, διατηρημένος στους πάγους σε ύψος 3.200 μέτρων στα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας, κοντά στο Τιρόλο. Ήταν 46 ετών όταν πέθανε στα χιόνια, γύρω στο το 3300-3100 π.Χ.
Ντυμένος με δερμάτινα ρούχα νεολιθικής μόδας, ο Οτζι έφερε μαζί του ένα τόξο, αρκετά βέλη κι ένα σπασμένο τσεκούρι. Είχε ύψος γύρω στο 1,60 μ., γαλάζια μάτια, σγουρά καστανά μαλλιά καθώς και αρκετά… τατουάζ.
Το βέλος που εντοπίστηκε στον αριστερό του ώμο αποτελεί ένδειξη ενός βίαιου θανάτου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ινδία: Σφοδρή σύγκρουση τρένου με κοπάδι – Επτά ελέφαντες σκοτώθηκαν
- HOTΕΛ ΕΛVIRA: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Λεβαντόφσκι: Βήματα προς το αντίο
- Βούλα: Χειροπέδες σε διακινητή ναρκωτικών – Είχε στην κατοχή του ακατέργαστη κάνναβη 69 κιλών
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Δεκεμβρίου
- Ζιζέλ: Γάμος στα «κρυφά» με τον αγαπημένο της Χοακίμ Βαλέντε



