Κατά της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.
91
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία πρωτοκατασκευάστηκαν στην Κίνα και πωλούνται κυρίως στο Ίντερνετ σε διάφορες χώρες -μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ- έχουν γνωρίσει άνοδο της δημοτικότητάς τους παρά το γεγονός ότι δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικές διατάξεις που θα απαιτούνταν για την έγκρισή τους.
Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, το οποίο αντικαθίσταται. Οι χρήστες το καπνίζουν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς στο να το χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ωστόσο, οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη «και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, που ασκεί χρέη διευθυντή της Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό του ΠΟΥ.
«Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και συνιστούν μία αποτελεσματική συσκευή για το κόψιμο του καπνίσματος» σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχουν γίνει τοξικολογικές και κλινικές δοκιμές στο προϊόν και τόνισε ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι συνιστά μια αναγνωρισμένη θεραπεία για το κόψιμο του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης.
Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον ΠΟΥ το γεγονός ότι κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν το όνομά του ή το λογότυπό του στο πακέτο τους ή στην ιστοσελίδα τους, υπονοώντας ψευδώς την υιοθέτηση του προϊόντος τους από τον οργανισμό, πρόσθεσε ο Μπέτσερ, αρνούμενος να τους κατονομάσει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Αμαλία Κωστοπούλου: Η μακροσκελής ανάρτηση για τον τραυματισμό της
- Κρήτη: Ασταμάτητες οι ροές – Έφτασαν πάνω από 120 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες
- Πολιτική κρίση στο Μπαγκλαντές: Η δολοφονία του νεαρού ηγέτη Σαρίφ Χάντι προκαλεί κύμα βίας και αναταραχές
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε ανήλικος για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση σε σπίτι Τούρκων – Κατηγορούνται για αρπαγή
- Άννα Βίσση: Η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έρχεται απόψε αποκλειστικά στο MEGA
- ΑΕΚ: Τα έσοδα που μπορούν να έχουν οι ομάδες στο Conference League από τα νοκ-άουτ παιχνίδια ως και τον τελικό


