Ποδοσφαιρικός αγώνας έφερε τον Γκιουλ σε ιστορική επίσκεψη στην Αρμενία
Την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Αρμενία πραγματοποίησε ο Αμπ.Γκιουλ, το Σάββατο, για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις ομάδες των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες και οι έντονες διαμαρτυρίες.
Την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αρμενία πραγματοποίησε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ το Σάββατο προκειμένου να παραστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις ομάδες των δύο χωρών.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Τουρκίας και της Αρμενίας αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά σε προκριματικούς για το Μουντιάλ 2010 και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αποδέχθηκε πρόσκληση του Αρμένιου ομολόγου του Σ.Σακαρσιάν για να παρακολουθήσουν από κοινού τον αγώνα.
Κατά την άφιξή του στο στάδιο του Ερεβάν,αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο, όπως άλλωστε και η τουρκική ομάδα και ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της αρμενικής πρωτεύουσας Ερεβάν στις 12.40 ώρα Ελλάδας. Στην υποδοχή βρέθηκε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουάρ Ναλμπαντιάν.
Κοντά στο αεροδρόμιο, διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη αυτή.«Αναγνωρίστε επιτέλους τη Γενοκτονία» (των Αρμενίων κατάτην περίοδο 1915-1917) έγραφε πανό στα αγγλικά, τα αρμενικά και τα τουρκικά.
Πριν τον αγώνα οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την περιοχή, όπως η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία ενός φόρουμ συνεργασίας για τον Καύκασο, μετά την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Γεωργία και τη Ρωσία.
Ο Γκιούλ προσκάλεσε τον Αρμένιο ομόλογό στην Τουρκία για την επόμενη ποσοσφαιρική αναμέτρηση των δύο χωρών στο πλαίσιο των προκριματικών. «Με προσκάλεσε στην Τουρκία με αφορμή τον αγώνα. Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή» δήλωσε ο Σαρκισιάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως οι δύο ηγέτες δεν θα συζητήσουν άλλα ευαίσθητα θέματα.«Δεν πρέπει να γεννώνται προσδοκίες για σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων […] Όμως αυτός ο ποδοσφαιρικός αγώνας, η από κοινού παρακολούθησή του, δημιουργούν βέβαια ελπίδα» δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Η πάγια τουρκική άρνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας κατά των Αρμενίων κατά του διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου έχει επιφέρει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και τα κοινά σύνορα παραμένουν κλειστά.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι ο πρώτος αρχηγός του τουρκικού κράτους που επισκέπτεται την Αρμενία μετά την ανεξαρτησία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το 1991.
Χαιρετίζει η γαλλική προεδρία
Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ χαιρέτισε την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Αρμενία ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευνοϊκό για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.
«Αυτή η ιστορική επίσκεψη αποτελεί μια ισχυρή και ενθαρρυντική χειρονομία για τις σχέσεις ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ.
Η προεδρία «ελπίζει ότι αυτή η πολύ συμβολική επίσκεψη θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευνοϊκό για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.
Την ώρα που η περιοχή περνάει μια σοβαρή κρίση» η επίσκεψη «συνιστά μια θαρραλέα και ιστορική χειρονομία για τις τουρκο-αρμενικές σχέσεις» σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.
«Επιτρέπει να ελπίζουμε σε προσεχείς προόδους προς την εγκαθίδρυση κανονικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία» προσθέτει.