Τα γκόσπελ συναντούν τον Οιδίποδα στο Ηρώδειο στις 21 Ιουνίου
Μια παράσταση που συνδέει τη μουσική με το θέατρο, το γκόσπελ με το αρχαίο δράμα παρουσιάζεται στις 21 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Πρόκειται για το «Γκόσπελ επί Κολονώ» του Λη Μπρούερ που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια ζωής.
91
Μια παράσταση που συνδέει τη μουσική με το θέατρο, το γκόσπελ με το αρχαίο δράμα παρουσιάζεται στις 21 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Πρόκειται για το «Γκόσπελ επί Κολονώ» του Λη Μπρούερ που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια ζωής.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον Οιδίποδα επί Κολονώ του Σοφοκλή, που εκτυλίσσεται σε μια αφροαμερικανική εκκλησία της Πεντηκοστής, όπου το πάθος και η μουσική του έγχρωμου εκκλησιάσματος συγχωνεύονται με το αρχαίο δράμα δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Η παράσταση «Γκόσπελ επί Κολονώ», πνευματικό παιδί του πρωτοποριακού θεατρικού σκηνοθέτη και συγγραφέα Λη Μπρούερ και του συνθέτη Μπομπ Τέλσον, έχει προκαλέσει εγκωμιαστικά σχόλια κοινού και κριτικών.
Ως θεατρικός πειραματιστής, ο Λη Μπρούερ ήταν ίσως ο ιδανικός για να δημιουργήσει αυτή την παράσταση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μπρούερ ανέβασε τρία έργα από τρεις διαφορετικές εποχές του κλασικού ρεπερτορίου: την «Λούλου» του Βέντεκιντ, την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ και τον «Οιδίποδα επί Κολονώ» του Σοφοκλή.
Στην αριστοτελική κάθαρση, ο Μπρούερ είδε ένα σημείο επαφής ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους. Το αρχαίο δράμα παιζόταν στα πλαίσια θρησκευτικών γιορτών και η μουσική είχε εξέχουσα σημασία.
Ο Μπρούερ δημιούργησε ένα σύγχρονο δρώμενο με θρησκευτικό χαρακτήρα, έντονη μουσική προσωπικότητα και με έμφαση στην ψυχική ανάταση. Η προσέγγιση των δύο αυτών κόσμων συνεπάγεται και την προσπάθεια προσέγγισης μιας παράδοσης των λευκών με μια παράδοση των μαύρων. Ο Μπρούερ προχώρησε ένα βήμα ακόμα: για πρώτη φορά ο τυφλός Οιδίποδας θα ερμηνευόταν από τυφλό ερμηνευτή.
Οι Μπρούερ και Μπ.Τέλσον ετοίμασαν μια πρώτη, συντομευμένη μορφή. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδωσαν το έναυσμα για να μεγαλώσει η παράσταση. Στο αρχικό σχήμα συμμετείχε μάλιστα ως Αγγελιοφόρος ο Μόργκαν Φρίμαν, λίγο πριν εκτοξευτεί η κινηματογραφική του καριέρα.
Ο Μπρούερ αναζητώντας τον «τυφλό» του Οιδίποδα, ανακάλυψε το συγκρότημα γκόσπελ μουσικής Blind Boys of Alabama που το αποτελούσαν μέλη ενός ιδρύματος τυφλών.
Εδώ και 25 χρόνια που ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι, το «Γκόσπελ επί Κολωνώ» έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία.
Ο ίδιος ο Μπρούερ επισημαίνει ότι σήμερα, που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ για πρώτη φορά υποψήφιος με αφρο-αμερικανική καταγωγή, είναι ίσως δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο οξυμένες ήταν οι σχέσεις των μαύρων με τους λευκούς στην Αμερική πριν από μερικές δεκαετίες.
Η αποδοχή από την μαύρη κοινότητα του ασυνήθιστου εγχειρήματος των δημιουργών, δυο λευκών που έστησαν μια παράσταση όχι μόνο με μουσική των μαύρων, αλλά και τοποθετημένη σε αφρο-αμερικανική εκκλησία, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη. Η αναγνώριση της αφρο-αμερικανικής κοινότητας υπήρξε άλλωστε για τον Λη Μπρούερ το σημαντικότερο βραβείο.
Στην αναβίωση της ιστορικής παράστασης που ανεβαίνει στο Ηρώδειο θα συμμετέχουν και τραγουδιστές που ήταν πριν από 25 χρόνια στο αρχικό σχήμα. Ανάμεσά τους οι Blind Boys of Alabama, η περίφημη Τζεβέτα Στηλ, οι Legendary Soul Stirrers και o Κέβιν Ντέιβις.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 21 Ιουνίου στις 21:00 το βράδυ. Εισιτήρια προπωλούνται από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός στο Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί – Καταστράφηκαν πολλά σπίτια
- Ειρηνικός: Ο Πέτρο δείχνει πού μπορεί να βρίσκονται επιζήσαντες από τα πλήγματα των ΗΠΑ
- Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μαμντάνι κατήργησε εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του
- Γάζα: Πολύ ανήσυχος ο Γκουτέρες για την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την πρόσβαση σε δεκάδες ΜΚΟ
- Χιονοστιβάδες στην Ιταλία στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κανόνες τέλος. Ζήτω το κέρδος!



