Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στη Νάπολη μετέφερε ο Μπερλουσκόνι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Στη Νάπολη μετέφερε ο Μπερλουσκόνι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Στη Νάπολη, που ασφυκτιά επί μήνες κάτω από τόνους απορριμμάτων, μετέφερε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που υιοθέτησε σειρά μέτρων προς επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους η δημιουργία ειδικής Γραμματείας και νέοι χώροι υγειονομικής ταφής.

51

Στη Νάπολη, που ασφυκτιά επί μήνες κάτω από τόνους απορριμμάτων, μετέφερε την Τετάρτη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, σε συμβολική ένδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να δοθεί λύση.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με σειρά μέτρων, ανάμεσά τους ο διορισμός του Γκουίντο Μπερτολάζο, νυν διευθυντή της υπηρεσίας αστικής ασφαλείας, στη θέση του επικεφαλής της Γραμματείας που θα έχει ώς μοναδική αρμοδιότητά της την επίλυση του προβλήματος με τα απορρίμματα.

Η κυβέρνηση ενέκρινε, επίσης, ρύθμιση που προβλέπει την δημιουργία νέων χωματερών για να αντιμετωπιστεί η χρόνια κρίση, μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης, εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με την κρατική Rai, η κυβέρνηση αποφάσισε και την επίσπευση της ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων αποτέφρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου έχουν αρχίσει ξανά να καίνε τα σκουπίδια και δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων των πυροσβεστών, που προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές. Στην ευρύτερη περιφέρεια της Καμπανίας έχουν συσσωρευθεί 45.000 τόνου σκουπιδιών, 3.500 τόνοι απορριμμάτων μόνο στη Νάπολη.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι ύψιστα, καθώς επτά διαφορετικές συγκεντρώσεις αναμένετο να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, κοντά στην έδρα της αστυνομίας όπου «φιλοξενήθηκε» το υπουργικό συμβούλιο, γράφει η ιταλική Repubblica.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της «σκουπιδόπολης».

Οι κάτοικοι της περιφέρειας της Καμπανίας, (που περιλαμβάνει, εκτός από τη Νάπολη, και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως την Καζέρτα, το Σαλέρνο και το Αβελίνο), συνεχίζουν να αντιτίθενται στη δημιουργία νέων χώρων ταφής των απορριμμάτων, αλλά και στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων αποτέφρωσης.

Ένας φαύλος κύκλος, που δύσκολα μπορεί να σπάσει, καθώς υπάρχει άμεση ανάμειξη της τοπικής μαφίας, της Καμόρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αγανάκτηση των πολιτών και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών της.

Η μόνη λύση, φαίνεται να είναι, ίσως, μια στενή συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η δήλωση του κεντροαριστερού προέδρου της περιφέρειας της Καμπανίας, Αντόνιο Μπασολίνο. «Η Νάπολη είναι σε οριακή κατάσταση. Αποφασίσαμε να τείνουμε χείρα συνεργασίας στην κυβέρνηση, διότι ξέρουμε καλά ότι αν ο Μπερλουσκόνι αποτύχει, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί» είπε…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο