Η σύγχρονη κινέζικη τέχνη ταξιδεύει από το Πεκίνο στην Αθήνα
Ανεμος καλλιτεχνικής δημιουργικότητας πνέει στην Κίνα. Η έκθεση με τίτλο «Πεκίνο- Αθήνα- Σύγχρονη Κινέζικη Τέχνη» που φιλοξενείται από τη Δευτέρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι προσπαθεί να κάνει γνωστή στους Έλληνες την ποικιλία της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ανατολής.
91
Ανεμος καλλιτεχνικής δημιουργικότητας πνέει στην Κίνα. Η έκθεση με τίτλο «Πεκίνο- Αθήνα- Σύγχρονη Κινέζικη Τέχνη» που φιλοξενείται από τη Δευτέρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι προσπαθεί να κάνει γνωστή στους Έλληνες την ποικιλία της νέας καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ανατολής.
Η έκθεση φιλοξενεί 52 έργα των γνωστότερων παγκοσμίως Κινέζων καλλιτεχνών (39 στο σύνολο) εκπροσωπώντας την πολυμορφία της σύγχρονης κινέζικης δημιουργίας με μία ποικιλία μέσων: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video art, αποκαλύπτοντας το νέο πρόσωπο της Κίνας.
Αποτελεί την πρώτη έκθεση σύγχρονης κινέζικης τέχνης που γίνεται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα είναι και η μεγαλύτερη που παρουσιάστηκε ποτέ στην Ευρώπη.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται έργα μερικών εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών. Ξεχωρίζουν οι Φενγκ Τσενγκτσίε, Λούο Brothers, Ουάνγκ Γουανγί, Γου Μιντσόνγκ και Γιουέ Μιντσούν.
Οι σύγχρονοι Κινέζοι καλλιτέχνες άρχισαν να εξερευνούν το νέο πρόσωπο της Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα θέματα που απασχολούν τους καλλιτέχνες είναι η νοσταλγία και ο πόνος του παρελθόντος, η εθνική υπερηφάνεια, η ανησυχία από το παρόν ανταγωνιστικό περιβάλλον, ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον, καθώς και η ενσωμάτωση της Κίνας σε έναν σύγχρονο και παγκόσμιο κόσμο.
Η έκθεση οργανώνεται με τη συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας στην Κίνα και του επιμελητή Σιν Ντονγκ Τσενγκ, ο οποίος έχει οργανώσει εκθέσεις στην Ευρώπη και έχει βοηθήσει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες να παρουσιάσουν δουλειές τους στην Κίνα, αποσκοπώντας στην δημιουργία γέφυρας μεταξύ της σύγχρονης κινέζικης καλλιτεχνικής σκηνής και του υπόλοιπου κόσμου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε τα συλληπητήριά της στην κυβέρνηση και το λαό της Κίνας για την τραγωδία από το μεγάλο σεισμό.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η έκθεση Πεκίνο-Αθήνα μεταφέρει νοητά τον Αθηναίο επισκέπτη στην Κίνα, την ίδια στιγμή που η Ολυμπιακή φλόγα ταξιδεύει από την αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο.
«Ενώνοντας συμβολικά δυο λαούς με μακραίωνο πολιτισμό, η έκθεση δεν αποτελεί απλά μια πολιτιστική ανταλλαγή, αλλά μια επιβεβαίωση και επισφράγιση των άριστων Ελληνοκινεζικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πρόστιμο στη Meta για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στις πλατφόρμες της – Χιλιάδες ακόμα αγωγές περιμένουν
- Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Μήνυμα ισχύος και αποτροπής
- Η Αλεξάνδρα Ούστα, το αλκοόλ, οι γονείς και οι απώλειες
- Μητσοτάκης για την 25η Μαρτίου: Αναγκαιότητα η επένδυση στην εθνική άμυνα – Η Ελλάδα προχωρά σταθερά και τολμηρά μπροστά
- Ρόδος: Η κυρία Σοφία ετών 82, μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ, παρέλασε περήφανα μπροστά σε χιλιάδες κόσμου
- Τασούλας για 25η Μαρτίου: Το 1821, οι πρόγονοί μας ανέλαβαν και εκπλήρωσαν για μας την ευθύνη της ελευθερίας μας




