Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κινέζοι αξιωματούχοι «θα έχουν διαβουλεύσεις» με απεσταλμένο του Δαλάι Λάμα

Κινέζοι αξιωματούχοι «θα έχουν διαβουλεύσεις» με απεσταλμένο του Δαλάι Λάμα

Κινέζοι αξιωματούχοι θα έχουν διαβουλεύσεις με απεσταλμένο του Δαλάι Λάμα τις προσεχείς ημέρες, έπειτα από αίτημα του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, όπως ανακοινώθηκε κατά τις επαφές του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο στο Πεκίνο.

28

Κινέζοι αξιωματούχοι θα έχουν διαβουλεύσεις με απεσταλμένο του Δαλάι Λάμα τις προσεχείς ημέρες, έπειτα από αίτημα του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, όπως ανακοινώθηκε κατά τις επαφές του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο στο Πεκίνο, την Παρασκευή.

Αρχικά την πληροφορία μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, ενώ αργότερα από τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ ανακοινώθηκε ότι η απόφαση της Κίνας ανακοινώθηκε στη διάρκεια των επαφών του προέδρου της Κομισιόν.

Οι προθέσεις του Πεκίνου είχαν προαναγγελθεί σε επιστολή του Κινέζου πρωθυπουργού προς τον Σλοβένο ομόλογό του στις 16 Απριλίου.

Πρόκειται για τις πρώτες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών από το ξέσπασμα των ταραχών του Μαρτίου στο Θιβέτ και τις γειτονικές επαρχίες που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους.

«Έπειτα από αίτημα που επανειλημμένως είχε διατυπωθεί εκ μέρους του Δαλάι Λάμα για επανέναρξη των συνομιλιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης θα έχουν επαφές και διαβουλεύσεις με προσωπικό απεσταλμένο του Δαλάι Λάμα εντός των προσεχών ημερών», μετέδωσε το Xinhua.

«Ελπίζουμε μέσω των επαφών και των διαβουλεύσεων, η πλευρά του Δαλάι Λάμα να προχωρήσει σε αξιόπιστα βήματα για τη διακοπή δραστηριοτήτων που έχουν στόχο να βλάψουν την Κίνα, να σταματήσει τη συνωμοσία και την προτροπή σε βία και να σταματήσει να διαταράσσει και να σαμποτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνομιλίες», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος που επικαλείται το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Πεκίνο έχει γίνει αποδέκτης επανειλημμένων εκκλήσεων από τη Δύση -μεταξύ των οποίων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- για διάλογο με το Δαλάι Λάμα.

Ο Δαλάι Λάμα χαιρέτισε την προσφορά της Κίνας για συνάντησή του με Κινέζο αξιωματούχο με θέμα το Θιβέτ, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του Θιβετιανού ηγέτη που ζει εξόριστος στην Ινδία.

«Πρόκειται για μια ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού μόνο οι απευθείας συνομιλίες μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια δευθέτηση του θιβετιανού ζητήματος» σήλωσε ο εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα, Τενζίν Τακίχα.

Την ικανοποίησή της για την κινεζική πρωτοβουλία εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ. Υπέρ του διαλόγου των δύο πλευρών τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Φρανκ Βάλτερ Στάιμαγιερ, οι οποίοι χαιρέτισαν την κίνηση του Πεκίνου.

Το θέμα του Θιβέτ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η ΕΕ «είναι προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κίνας και αυτό φυσικά ισχύει στο Θιβέτ».

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι ελπίζει να δει «σύντομα θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό (του Θιβέτ)» και πρόσθεσε ότι είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες μας».

Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Μπαρόζο εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στο μποϊκοτάζ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην τελετή έναρξης. Ο κ. Μπαρόζο, πάντως, ζήτησε από την Κίνα να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση στο Θιβέτ των ξένων δημοσιογράφων και των τουριστών.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί και η καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Όποιος ενδαφέρεται να επιτύχει από τους άλλους καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας θα πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση του Τύπου. Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια ουσιαστική αξία» τόνισε.

* Στο πλαίσιο των επαφών ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε σειρά επιστημονικών προγραμμάτων με την Κίνα, τα οποία έχουν στόχο την προώθηση της καθαρής ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο