Αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα μιλούν οι ΗΠΑ, όμως καμία σημαντική εξέλιξη δεν διαφαίνεται άμεσα. Οι δύο πλευρές «ζυγίζουν» τα αντάλλαγματα για την καθυστερημένη εκπλήρωση των βορειοκορεατικών υποχρεώσεων στην κατεύθυνση του πυρηνικού αφοπλισμού.
51
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα μιλά ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ, εντούτοις καμία σημαντική εξέλιξη δεν διαφαίνεται άμεσα. Οι δύο πλευρές «ζυγίζουν» τα αντάλλαγματα για την καθυστερημένη εκπλήρωση των βορειοκορεατικών υποχρεώσεων στην κατεύθυνση του πυρηνικού αφοπλισμού.
Τον Φεβρουάριο του 2007 η Βόρειος Κορέα συμφώνησε στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων (με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Νοτίου Κορέας και Ρωσίας) να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.
Εντούτοις, έκτοτε οι εξελίξεις έχουν «παγώσει» και η Πιονγιάνγκ έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την Ουάσινγκτον που κατηγορεί το βορειοκορεατικό καθεστώς ότι δεν παρέδωσε ως όφειλε έως τα τέλη του έτους διακήρυξη με τον πλήρη και ακριβή κατάλογο των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.
Ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε την Τετάρτη ότι στις τελευταίες συνομιλίες στη Σιγκαπούρη επετεύχθη πρόοδος ως προς τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στη Βόρειο Κορέα για τον κατάλογο των πυρηνικών της προγραμμάτων. Ο Κρίστοφερ Χιλ κατέστησε όμως απόλυτα σαφές ότι δεν είναι σε θέση να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για τελική συμφωνία.
Οι ανακοινώσεις που ήλθαν από τη Βόρειο Κορέα ήταν πιο θετικές.
Το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συναίνεση για το κρίσιμο ζήτημα που έχει «παγώσει» εδώ και μήνες τις εξαμερείς συνομιλίες που έχουν ως τελικό ζητούμενο τον πυρηνικό αφοπλισμό του απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώτος.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βορείου Κορέας, τον οποίο επικαλέστηκαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης κατά τις συνομιλίες που είχαν την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει μια «πολιτική ανταμοιβή» στη Βόρειο Κορέα.
Αναφορές περί «πολιτικής ανταμοιβής» δεν υπήρξαν από αμερικανικής πλευράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ανταρσία στους MAGA: Το Ιράν, ο νεκρός Τσάρλι, ο «Τρελός βασιλιάς» Τραμπ και οι προδομένοι influencers
- Ίσως ο Τραμπ δεν είχα καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τον «εύκολο» πόλεμο που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου στο Ιράν
- Ο Καμαβινγκά χάνει στη Ρεάλ και κερδίζει στην Premier League
- Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει το «βαθύ» κράτος ακόμα πιο «βαθύ», εργαλειοποιώντας τα ίδια του τα σκάνδαλα
- Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας μέσα σε χαντάκι – Είχε ταινία γύρω από τον λαιμό του
- Πάρτι του Τζόλη με την Μπριζ κόντρα στην Άντερλεχτ (vids)
- Ο Μπράιαν Κοξ εξηγεί γιατί ζει χωριστά από τη σύζυγό του
- Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442