Το 71% των εδρών του κοινοβουλίου οι συντηρητικοί στο Ιράν
Οι συντηρητικοί κατέκτησαν το 71% των εδρών στο Κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής στο Ιράν, σύμφωνα με μέρος αποτελεσμάτων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Μοσταφά Πουρ Μοχαμαντί. Ψήφισαν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι συντηρητικοί κατέκτησαν το 71% των εδρών στο Κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής στο Ιράν, σύμφωνα με μέρος αποτελεσμάτων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Μοσταφά Πουρ Μοχαμαντί.
«Πάνω από το 71% των εδρών στο Κοινοβούλιο κατελήφθησαν από τους υπέρμαχους των αρχών», τους συντηρητικούς, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, σημειώνοντας πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεταβληθεί κατά 2, με 3%.
Ο υπουργός απέφυγε να αποκαλύψει το εύρος των μερικών αποτελεσμάτων, επί των οποίων βασίζονται αυτές οι προβλέψεις για τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν οι συντηρητικοί στο Κοινοβούλιο των 290 εδρών.
Ο Πουρ Μοχαμαντί έκανε λόγο για «μαζική προσέλευση του λαού» στις κάλπες, η οποία «φτάνει το 60%». Βέβαια, ο ίδιος τόνισε αρχικά πως ο αριθμός αυτών που ψήφισαν ήταν 25 εκατ., κατόπιν τον διόρθωσε στα 23 εκατ., γεγονός που συνηγορεί σε μία προσέλευση 58%, και 53% αντίστοιχα, σε σύνολο 44 εκατ. ψηφοφόρων.
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι ενδέχεται τα τελικά αποτελέσματα να μην ανακοινωθούν πριν τη Δευτέρα.
Αργότερα, το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ότι οι συντηρητικοί προηγούνται με 120 έδρες έναντι 46 των μεταρρυθμιστών αντιπάλων τους, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
Το αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι ανέφερε ότι ανεξάρτητοι καταλαμβάνουν τέσσερις έδρες. Η κατανομή τριάντα εδρών θα αποφασισθεί σε επαναληπτικές εκλογές, αφού οι υποψήφιοι απέτυχαν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο.
Το κρατικό κανάλι ανέφερε επίσης ότι τα αποτελέσματα δείχνουν «συντριπτική νίκη άνω του 80%» των συντηρητικών στη μάχη για την περιφέρεια της Τεχεράνης που εκλέγει 30 έδρες. Δεν ανέφερε το αριθμό των εδρών που κερδήθηκαν.
Από την άλλη πλευρά, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars έδωσε ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα. Ανέφερε πως από τις 170 έδρες που κρίθηκαν, 125 πήγαν στους συντηρητικούς, 35 στους μεταρρυθμιστές και δέκα σε ανεξάρτητους.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.