Γενετικά τροποποιημένο καρότο παρέχει περισσότερο ασβέστιο στον οργανισμό
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο καρότο που μπορεί να παράσχει επιπλέον ασβέστιο στον οργανισμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο καρότο που μπορεί να παράσχει επιπλέον ασβέστιο στον οργανισμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ στο Τέξας εξηγεί ότι η προσθήκη του συγκεκριμένου λαχανικού στην διατροφή θα συντελέσει στην πρόληψη παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και γενικά τα εύθραυστο οστά. Εθελοντές που δοκίμασαν το νέο αυτό καρότο απορρόφησαν έως και 41% περισσότερο ασβέστιο απ’ όταν έφαγαν το κλασσικό καρότο. Πάντως το γενετικά τροποποιημένο καρότο πρέπει να περάσει ακόμα από πολλούς ελέγχους ασφαλείας πριν γίνει εμπορικά διαθέσιμο.
Όπως εξηγεί ο Δρ Κένταλ Χίρσι, μέλος της επιστημονικής ομάδας, «τα καρότα αυτά καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν σε ένα προσεκτικά εποπτευόμενο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος πριν το δώσουμε προς εμπορική εκμετάλλευση.
Ελπίζουμε πάντως ότι τελικά θα μπορέσει να προσφέρει ένα υγιεινότερο τρόπο κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι βέβαια η κύρια πηγή ασβεστίου αλλά ορισμένα άτομα έχουν αλλεργία σ’ αυτά ενώ άλλοι τα αποφεύγουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά».
Οι ερευνητές τροποποίησαν ένα γονίδιο στο καρότο και έτσι μπόρεσαν να κάνουν το ασβέστιο που περιέχει να περνά ευκολότερα τις φυτικές μεμβράνες του λαχανικού. Από μόνο του, το καρότο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες των 1.000 mg ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά αν τροποποιηθούν και άλλα λαχανικά κατά τον ίδιο τρόπο η πρόσληψη μπορεί να αυξηθεί δραματικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που το καρότο τροποποιείται γενετικά. Το πορτοκαλί χρόνο που το χαρακτηρίζει είναι αποτέλεσμα ολλανδικής καλλιέργειας του 17ου αιώνα, όταν τοπικοί καλλιεργητές αντικατέστησαν το φυσικό ερυθροκυανό χρώμα του ώστε να έχει το χρώμα της σημαίας της Ολλανδίας.
Επίσης δεν είναι το μόνο λαχανικό που έχει γίνει αντικείμενο εργαστηριακής βελτίωσης.
Η γενετική τροποποίηση έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν πατάτες με περισσότερο άμυλο και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό ώστε να απορροφούν λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα και έτσι να παράγονται υγιεινότερα πατατάκια.
Εργαστηριακές έρευνες γίνονται και με το μπρόκολο ώστε να περιέχει περισσότερη sulforaphane, μια χημική ουσία που ενδεχομένως να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου.