Εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ
Ουάσινγκτον: Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά ένα εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών για ανθρώπινη χρήση, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως «ενδιάμεσο μέτρο» στην περίπτωση πανδημίας, μέχρι να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά εμβόλια.
Ουάσινγκτον: Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά ένα εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών για ανθρώπινη χρήση, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως «ενδιάμεσο μέτρο» στην περίπτωση πανδημίας, μέχρι να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά εμβόλια.
Το εμβόλιο της γαλλικής Sanofi Aventis παράγεται στην Πενσιλβάνια και δεν θα διατεθεί στο εμπόριο. Η αμερικανική κυβέρνηση θα συγκεντρώσει απόθεμα για 20 εκατομμύρια άτομα, όπως οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες Υγείας και το στρατιωτικό προσωπικό, για την περίπτωση που ο ιός μεταλλαθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι σε περίπτωση που ο επικίνδυνος ιός Η5Ν1 μεταλλαχθεί, τα σημερινά εμβόλια είναι πιθανό να αποδειχθούν αναποτελεσματικά, οπότε θα απαιτηθούν καινούργια.
Σύμφωνα με την FDA, το εμβόλιο της Sanofi προσέφερε «περιορισμένη» προστασία από τα σημερινά στελέχη του Η5Ν1. Περίπου το 45% των εθελοντών που έλαβαν δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα παρουσίασαν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού.
Συγκριτικά, τα εμβόλια για τη συνήθη γρίπη προστατεύουν τουλάχιστον το 90% των εμβολιασμένων ενηλίκων. Χορηγούνται σε μία δόση και περιέχουν γύρω στις 15 φορές λιγότερο αντιγόνο απ’ ό,τι το εμβόλιο κατά του Η5Ν1.
Αρκετές ακόμα εταιρείες, όπως η Novartis και η GlaxoSmithKline, αναπτύσσουν εμβόλια κατά του Η5Ν1 που περιέχουν ανοσοενυσχυτικά έκδοχα, ουσίες που ενισχύουν την απόκριση του ανοσοποιητικού.
Από την πρώτη του εμφάνιση στα ασιατικά πτηνοτροφεία το 2003, ο ιός έχει προσβάλλει σχεδόν 300 ανθρώπους, σκοτώνοντας περισσότερους από τους μισούς.
health.in.gr
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




































![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442