Η αμερικανική Βουλή απέρριψε το σχέδιο του Μπους για επιπλέον δυνάμεις το Ιράκ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την Παρασκευή το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί συνέπραξαν με τους Δημοκρατικούς στην συμβολική καταψήφιση του σχεδίου. Το Σάββατο η ψηφοφορία στη Γερουσία.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την Παρασκευή το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί συνέπραξαν με τους Δημοκρατικούς στην συμβολική καταψήφιση του σχεδίου.
Το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς σώμα ενέκρινε με ψήφους 246-182 ψήφισμα κατά της απόφασης του ρεπουμπλικανού προέδρου να στείλει άλλους 21.500 στρατιώτες στο Ιράκ. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για τον Μπους, ωστόσο οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα τον πιέσει προκειμένου να αλλάξει πορεία και να αρχίσει τον επαναπατρισμό των στρατιωτών.
Αν και η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν είναι δεσμευτική, αυτοί που τάσσονται εναντίον του πολέμου ελπίζουν ότι θα πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να αρχίσει να φέρνει πίσω τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με το BBC, το Σάββατο αναμένεται να ψηφίσει και η Γερουσία σχετικά με την αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο Ιράκ.
Η απόφαση του Κογγκρέου δεν είναι δεσμευτική Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται την έγκριση του για να χρηματοδοτήσει με περίπου 70 εκατ. ευρώ το σχέδιο του.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του».
«Όχι άλλες λευκές επιταγές για το πρόεδρο Μπους στο θέμα του Ιράκ» δήλωσε η εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει το Κογκρέσο να στηρίξει τα στρατεύματα του έθνους. Τον Τζ.Μπους απασχολεί περισσότερο η απόφαση που θα λάβει το Κογκρέσο για την χρηματοδότηση του σχεδίου και θα παλέψει για να διασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την αποστολή των στρατευμάτων στο Ιράκ.