Δεν υποχωρεί το Σουδάν για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ
Η διατήρηση της ειρήνης στο Νταρφούρ είναι υπόθεση της Αφρικανικής Ένωσης και ο ρόλος του ΟΗΕ θα πρέπει να περιοριστεί στην «επιμελητειακή και τεχνική υποστήριξη» δηλώνει ο Σουδανός πρόεδρος, μπλοκάροντας τα σχέδια του ΟΗΕ για ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής δύναμης.
Η διατήρηση της ειρήνης στο Νταρφούρ είναι υπόθεση της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και ο ρόλος του ΟΗΕ θα πρέπει να περιοριστεί στην «επιμελητειακή και τεχνική υποστήριξη» δηλώνει ο Σουδανός πρόεδρος, μπλοκάροντας τα σχέδια για ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής δύναμης.
Τα Ηνωμένα Έθνη επιζητούν να αναπτύξουν περισσότερους από 2.300 κυανόκρανους στο Νταρφούρ, οι οποίοι θα ανοίξουν το δρόμο για την άφιξη στην περιοχή κοινής δύναμης του Οργανισμού και της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία μπορεί να αριθμεί ως και 20.000 άνδρες.
Πέραν της εναντίωσης στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ-Μπασίρ επανέλαβε την Παρασκευή την άρνηση της χώρας του χορηγήσει βίζα σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να επισκεφθεί το Νταρφούρ.
«Υπάρχουν μέλη της αντιπροσωπείας αυτής που θεωρούμε ότι δεν είναι αμερόληπτα, συνεπώς είναι δύσκολο να πούμε ότι θα είναι έντιμα και ότι θα μεταφέρουν την πραγματική κατάσταση» δήλωσε ο Σουδανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης Αφρικής-Γαλλίας που λαμβάνει χώρα στις Κάννες.
Ο Αλ-Μπασίρ τόνισε ότι είναι «έτοιμος να δεχθεί μια ανεξάρτητη και έντιμη αντιπροσωπεία»…
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, εξαιτίας των συγκρούσεων στο Νταρφούρ. Οι προσπάθειες μιας δύναμης 7.000 Αφρικανών στρατιωτών να ελέγξουν τις διαμάχες θεωρήθηκε αποτυχημένη.