Διχάζει την Πορτογαλία το δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου για νομιμοποίηση των εκτρώσεων
Για τη χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας για τις εκτρώσεις καλούνται να ψηφίσουν οι Πορτογάλοι σε δημοψήφισμα το Φεβρουάριο. Η αντίσταση στις κυβερνητικές προτάσεις είναι ισχυρή και 9.000 πολέμιοι των εκτρώσεων έστειλαν ηχηρό μήνυμα με διαδήλωση στη Λισαβόνα.
Για τη χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας για τις εκτρώσεις καλούνται να ψηφίσουν οι Πορτογάλοι σε επικείμενο δημοψήφισμα. Η αντίσταση στις κυβερνητικές προτάσεις είναι ισχυρή και 9.000 πολέμιοι των εκτρώσεων έστειλαν την Κυριακή ηχηρό μήνυμα με διαδήλωση στη Λισαβόνα.
Στις 11 Φεβρουαρίου οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την έκτρωση σε όλες τις γυναίκες έως τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η έκτρωση επιτρέπεται εντός 12 εβδομάδων εφόσον διατρέχει κίνδυνο η ζωή της εγκύου ή απειλείται η ψυχική ή η σωματική της υγεία.
Σε περιπτώσεις βιασμού, η έκτρωση επιτρέπεται εντός 16 εβδομάδων. Το όριο φθάνει τις 24 εβδομάδες εάν υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί το παιδί με ανίατη ασθένεια ή κάποιου είδους ανωμαλία.
Το στρατόπεδο του «όχι» έχει στο πλευρό του την ισχυρή Καθολική Εκκλησία, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η υποστήριξη στη χαλάρωση του νομοθετικού πλαισίου μειώνεται, επισημαίνει σχετικά το BBC.
Ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, πρέπει να αγγίξει το 50% ώστε να θεωρηθεί νόμιμο. Ανάλογο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 1998 κρίθηκε άκυρο εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής των πολιτών.