Αντιπαράθεση Πολύδωρα-αντιπολίτευσης για την αύξηση της εγκληματικότητας
Στον έντονο κομματισμό «που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει στον χώρο της Αστυνομίας» απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου φαινόμενα έλλειψης σχεδιασμού στην ΕΛ.ΑΣ. H «εγκληματικότητα μειούται» απαντά ο Β.Πολύδωρας, ο οποίος δέχθηκε εκ νέου επικρίσεις από τον Αλ.Αλαβάνο.
Στον «έντονο κομματισμό και την αναξιοκρατία που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει στον χώρο της Αστυνομίας» απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου φαινόμενα έλλειψης σχεδιασμού στην ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή και τα τελευταία κρούσματα εγκληματικότητας.
«Θέλουμε με την παρουσία μας εδώ να τονίσουμε την προσήλωσή μας στο αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, καθώς και να τονίσουμε ότι τιμούμε τον Έλληνα αστυνομικό ο οποίος έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.
«Στηλιτεύουμε από την άλλη πλευρά τον έντονο κομματισμό και την αναξιοκρατία που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει στον χώρο της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη σχεδιασμού καθώς δεν μπορεί να είναι μόνο το 40% των προβλεπομένων αστυνομικών σε μάχιμες μονάδες και σε περιπολίες, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά περιστατικά που συμβαίνουν στην γειτονιά και την κοινωνία», πρόσθεσε.
«Εμείς δεσμευόμαστε να επανασχεδιάσουμε ριζικά την λειτουργία της Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη μάχιμη δύναμη δίπλα στον πολίτη και βεβαίως πάντα με κριτήρια αξιοκρατικά, αντικειμενικά, χωρίς κομματισμό, διότι για εμάς ο αστυνομικός υπηρετεί την πολιτεία και τον πολίτη, κανένα κόμμα» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Ασημάκης Γκόλφης, ο διοικητής του Τμήματος, Βάιος Μπαρμπαρούσης και ο δήμαρχος Καλλιθέας Κωνσταντίνος Ασκούνης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε κατ’ αρχήν το τμήμα έκδοσης διαβατηρίων, όπου και ενημερώθηκε σχετικά, ενώ στην συνέχεια ενημερώθηκε για τα γενικότερα ζητήματα λειτουργίας του Τμήματος από τους αξιωματικούς.
Από την μεριά του ο κ. Γκόλφης έθεσε ως κύρια ζητήματα για την λειτουργία της Αστυνομίας την επαναφορά της οργανωμένης δύναμης «σε ότι είχε σχεδιαστεί το 1995», ενώ ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στην τεχνική υποστήριξη των αστυνομικών οχημάτων. Την ενίσχυση των πεζών περιπολιών και την αύξηση του αριθμού των «μάχιμων αστυνομικών» ζήτησε από την μεριά του, ο δήμαρχος Καλλιθέας.
O υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο του κόμματος στην επίσκεψή του, σε ερώτηση, για το «αν ο κ. Παπανδρέου ήταν δυνατόν να ενημερωθεί για τα προβλήματα ενός αστυνομικού τμήματος με την ηγεσία της Αστυνομίας παρούσα», είπε: «Και όμως ενημερώθηκε. Αυτό που προέκυψε ήταν απόλυτο: Ότι μόνο το 40% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης σε όλη την Ελλάδα υπηρετεί σε μάχιμες υπηρεσίες και αυτό είναι εφιαλτικό.»
Απάντηση Πολύδωρα
Σε απάντηση των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας δήλωσε:
«1. Ελπίζω όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ομιλεί περί κομματισμού στην Αστυνομία να μην νοσταλγεί ταυτόχρονα τις λίστες Σουλτάτου. Αυτά τα πρότυπα προαγωγών, μεταθέσεων, αποσπάσεων και επαναφοράς αποστράτων στην ενέργεια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
»2. Η εγκληματικότητα μειούται. Όχι σημαντικά, αλλά μειούται. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που κατέθεσα στη Βουλή (και τα οποία επισυνάπτω στην παρούσα, με ειδική αναφορά και στο δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων 2006). Οι Ιερεμιάδες καλές είναι για εντυπώσεις. Όχι όμως για περιγραφή της αλήθειας. Και, πάντως, δεν ταιριάζουν για δραστηριότητα αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
»3. Όσο για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τον ευχαριστούμε για την διαπίστωση. Ιδίως αν εσκέπτετο την αξία του γεγονότος ότι το 2005 απησχολήθησαν 96.000 αστυνομικοί στις 711 μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στην αντιμετώπιση των οποίων (δηλαδή, στην πραγματοποίηση των πορειών σε μια λωρίδα) αρνείται να συνδράμει το ΠΑΣΟΚ, παρά τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις-δεσμεύσεις του περί του αντιθέτου».
Δηλώσεις Αλαβάνου
Σχόλιο για το θέμα της εγκληματικότητας και για τους χειρισμούς του υπoυργού Δημόσιας Τάξης έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δηλώσει λάθος προσανατολισμό στο πλοίο και το’ χει ρίξει ήδη στα βράχια».
«Διότι, αντί να ασχολείται με τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς, και ιδιαίτερα με τον Συνασπισμό, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τον περιορισμό της εγκληματικότητας και με την πραγματική αίσθηση ασφάλειας των πολιτών. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα θέματα αυτά, της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας, των ληστειών κ.λπ., είναι θέματα τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος για τα αρμόδια Υπουργεία και όχι το τι κάνει το ένα κόμμα ή το άλλο» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.
«Σε σχέση με την επίθεση του κ. Πολύδωρα στο Συνασπισμό, θέλω να σας πω ότι ευτυχώς κυκλοφορώ ακόμα ελεύθερος και ελπίζω να κάνω Πρωτοχρονιά με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Ο κ. Πολύδωρας σε μεγάλο βαθμό κινείται σε διαφορετικό κλίμα από ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται σήμερα το ρόλο τους και δεν συμμερίζονται τις εξτρεμιστικές τοποθετήσεις μιας μειοψηφίας συναδέλφων τους και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, που δυστυχώς έχουν και την κάλυψη του Πρωθυπουργού», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.