«Σήμα κινδύνου» από την Standard & Poors για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική απειλή στην πιστοληπτική τους ικανότητα, εκτός αν αντιστρέψουν σύντομα την επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής του θέσης, προειδοποίησε η Standard & Poors την Δευτέρα.
27
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική απειλή στην πιστοληπτική τους ικανότητα, εκτός αν αντιστρέψουν σύντομα την επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής του θέσης, προειδοποίησε η Standard & Poors την Δευτέρα.
Η προειδοποίηση έγινε σε έκθεση στην οποία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είπε ότι η πιστοληπτική ικανότητα ευρωπαϊκών κρατών αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται το 2007, ωστόσο, αναμένονται λιγότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τους επόμενους 6-18 μήνες σε σχέση με πέρυσι.
Στην έκθεση αναγνωρίζονται οι αποκλίνουσες τάσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως το πιο ορατό σύμπτωμα των αυξανόμενων οικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για τις αξιολογήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης.
«Αν και η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ προστατεύει τις οικονομίες των χωρών από τις παραδοσιακές κρίσεις στο ισοζύγιο πληρωμών, η τεράστια επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας από την ένταξη στην ΟΝΕ είναι μη ανεκτή» αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την S&P, οι τρεις χώρες αναμένεται να έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ίσα με το 9% του ΑΕΠ την περίοδο 2006-2008.
«Αν δεν αντιστραφεί η τάση αυτή σύντομα, το βάρος από το εξωτερικό χρέος που θα προκύψει θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών αυτών, με αποτέλεσμα η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης να αποτελεί σημαντική απειλή για τις αξιολογήσεις» είπε η S&P.
«Από τη στιγμή που βελτιώνονται όλοι οι υπόλοιποι δείκτες της οικονομίας, όπως το έλλειμμα και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, δεν βλέπω να υπάρχει κίνδυνος για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας» είπε στο Reuters ο Σπύρος Παπανικολάου, επικεφαλής στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Ο κ. Παπανικολάου είπε ότι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα οδηγήσει σε αύξησή του κατά 25% περίπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών δεικτών.
«Αντίθετα, εάν εξακολουθήσει η βελτίωση των δεικτών και η ισχυρή ανάπτυξη, και το δημόσιο χρέος μειωθεί περαιτέρω λόγω και της αναθεώρησης του ΑΕΠ, τότε θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τα επόμενα 2 χρόνια» υποστήριξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)























![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442