Διευρύνεται ο κύκλος των καταγγελιών για διαφθορά που ερευνά η κυβέρνηση
Mεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των κρατικών λειτουργών που ερευνά η κυβέρνηση για να εντοπίσει νέες υποθέσεις διαφθοράς, καθώς ο κύκλος των καταγγελιών διευρύνεται. Δικό του φάκελο γαλάζιων υποθέσεων ερευνά το ΠΑΣΟΚ, ενώ νέα δημοσκόπηση μετρά τις επιπτώσεις από την υπόθεση των κουμπάρων.
Mεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των κρατικών λειτουργών που ερευνά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εντοπίσει νέες υποθέσεις διαφθοράς, καθώς στο παιχνίδι των καταγγελιών μπήκαν κομματικά στελέχη, αλλά ακόμη και υπουργοί. Ήδη δύο καυτές υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει άλλες πέντε περιπτώσεις που διερευνώνται ήδη από την κυβέρνηση, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν στοιχειοθετηθεί ενδείξεις ενοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταγγελίες αυτές έφθασαν στην κυβέρνηση από βουλευτές και στελέχη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ.
Οι καταγγελίες αυτές αφορούν: Διοικητή εισηγμένης εταιρείας που κατηγορείται για υπογραφή λεόντειας σύμβασης με ιδιωτική επιχείρηση, δύο γενικούς γραμματείς υπουργείων που κατηγορούνται ότι προχώρησαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για επιχειρηματίες που έχουν πολύχρονη σχέση με τη ΝΔ, υποδιοικητή δημοσίου οργανισμού που πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί, στελέχη τελωνείων της Βόρειας Ελλάδας, περιφερειάρχες με πολιτικές φιλοδοξίες.
Η επιχείρηση «αυτοκάθαρσης» που έθεσε σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απέφερε προς το παρόν πενιχρά αποτελέσματα. Η ανησυχία όμως που προκάλεσε σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη θεωρείται ήδη ικανοποιητική εξέλιξη, αφού, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης, «όλοι έγιναν τώρα πολύ πιο προσεκτικοί».
Το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προλάβει την αποκάλυψη και νέων υποθέσεων διαφθοράς στο εσωτερικό της είναι ένας μικρός «ανασχηματισμός» μετά τις δημοτικές εκλογές στα κυβερνητικά στελέχη που διοικούν την κρατική μηχανή. Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος έχει ήδη εισηγηθεί μια σειρά αντικαταστάσεων και μετακινήσεων.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει στα χέρια του δύο υποθέσεις, τις οποίες θεωρεί σοβαρές, και συζητά ιδιαίτερα τη μία, η οποία αφορά μείωση πολύ μεγάλου προστίμου σε εταιρεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση επανεξετάζει, επίσης προμήθειες εξοπλισμών.
Τις πολιτικές επιπτώσεις από την υποθέσεις διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα δείχνει άλλη μία δημοσκόπηση της Alco, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της τηλεφωνικής έρευνας, ένας στους δύο πολίτες (45,7%) εκτιμά ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η διαφθορά παραμένει ίδια, ενώ το 30,3% θεωρεί ότι αυξήθηκε. Μόνο το 18,3% πιστεύει ότι η διαφθορά μειώθηκε.
Tο 27,2% των ερωτώμενων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός K.Kαραμανλής «θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά». Aντίθετα το 49% εκφέρει την άποψη ότι ναι μεν θέλει ο κ. Kαραμανλής αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ το 18,2% θεωρεί ότι «δεν θέλει»…
Στο ερώτημα εάν έχει ή όχι πολιτικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς, το 49,7% εκτιμά ότι έχει ευθύνες και το 40% πως δεν έχει. Εξάλλου, το 54,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπόθεση της MEBΓAΛ είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».
Σημειώνεται ότι η ανάκριση για την υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ εισέρχεται από τη Δευτέρα σε νέα φάση. Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων ο ανακριτής θα προχωρήσει στην εξέταση μαρτύρων, πολλοί από τους οποίους θα κληθούν να καταθέσουν κατ΄ αντιπαράσταση. Για την Τρίτη έχει οριστεί η εξέταση των στελεχών της ΜΕΒΓΑΛ κκ. Π.Παπαδάκη και Δ.Συμεωνίδη.
Eξάλλου, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στην υπόθεση των 3.000 τόνων ζάχαρης, όπου ενεπλάκη το όνομα του Π.Αναγνωστόπουλου, ως εκτελωνιστή, οι ελληνικές αρχές έλαβαν φαξ της Ιντερπόλ με την ένδειξη «επείγον»στις 7/12/1999, στο οποίο καταγράφεται η υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν ναρκωτικά στο φορτίο.
Δηλώσεις πολιτικών
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης παραδέχεται στο Βήμα ότι «η κυβέρνηση έχει πάντα την ευθύνη της επιλογής και γι΄ αυτό πρέπει να είναι προσεκτική και στις επιλογές της. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, βλέποντας εκ των προτέρων τα προσόντα του συγκεκριμένου γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Π.Αδαμόπουλος), ότι δεν θα λειτουργούσε σωστά. Αλλο τι αποδείχθηκε εκ των υστέρων (….) Δεν φαίνονται πάντα τα σάπια μήλα με την πρώτη ματιά. Κάποια τα καταλαβαίνεις αφού τα δοκιμάσεις».
Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς από το Έθνος εάν ο εκάστοτε υπουργός έχει ευθύνη για την επιλογή των συνεργατών του, απαντά: «Αναμφίβολα ναι, ιδίως των στενών συνεργατών του. Γι αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να επιλέγουμε συνεργάτες με γνώμονα το χαρακτήρα τους, κατά κύριο λόγο. Και τούτο γιατί και σε έναν κάποιο βαθμό κρινόμαστε και εμείς από τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Γι αυτό οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και προσεκτικοί».
Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, στην οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με μία σειρά από νομοθετήματα η κυβέρνηση έδωσε το σήμα «ότι ήρθε η εποχή της κλεψιάς». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η πολιτική ευθύνη υπάρχει εξ αντικειμένου, ακόμα και για ένα τυχαίο περιστατικό» και προχωρά ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι «εδώ έχουμε σαφή ευθύνη, από ηθελημένες και προγραμματισμένες πράξεις. Εδώ υπάρχει μία ομάδα κακοποιών,ή έχει ηγετικές θέσεις στη ΝΔ, συγκροτούνται γύρω από δύο συγκεκριμένους υπουργούς, τον κ. Σιούφα και ιδίως τον κ. Τσιτουρίδη».
Ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση καταδιώκεται από το σύνδρομο του 89» και πως «από το 1997 είχε στρατηγικό στόχο της να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ συνώνυμο της διαφθοράς». «Το κυβερνητικό δόγμα της αποκάλυψης», προσθέτει, «είναι η συνέχεια του ταρτουφισμού, του ψευτοπουριτανισμού και της υποκρισίας που επέδειξε η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι φέρει πολιτική ευθύνη για τις κακές επιλογές προσώπων, την ενθάρρυνση κυκλωμάτων με πολιτικές διασυνδέσεις, και την αδράνεια στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία της αγοράς λόγω της ύπαρξης καρτέλ. Η πολιτική ευθύνη συγκεντρώνεται τελικά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και καταλογίζεται εκλογικά».
Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «έχουμε μπει στην τελική ευθεία προς τη λήξη αυτής της βουλευτικής περιόδου και άρα προς τις εκλογές» και μάλιστα «με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς για την κυβέρνηση». Σχολιάζοντας δε τη δημοσκόπηση της Alco, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι για την κοινή γνώμη «είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση φέρει την πολιτική ευθύνη για αυτά που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά «ο πρωθυπουργός δεν συνειδητοποιεί την πολιτική ευθύνη που φέρει σε τελική ανάλυση ο ίδιος».