Στο στόχαστρο γερμανικών και ιαπωνικών εταιρειών η Scania
Σε πολύφερνη νύφη αναδεικνύεται, το τελευταίο διήμερο, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Scania, που παράγει φορτηγά και επαγγελματικά οχήματα όλων των τύπων. Ενδιαφέρον για την εξαγορά της έχουν εκδηλώσει η γερμανική ΜΑΝ και η ιαπωνική Toyota.
27
Σε πολύφερνη νύφη αναδεικνύεται, το τελευταίο διήμερο, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Scania, που παράγει φορτηγά και επαγγελματικά οχήματα όλων των τύπων.
Χθες, Τρίτη, οι Σουηδοί ανακοίνωσαν πως περιμένουν πρόταση εξαγοράς τους από την γερμανική ανταγωνίστρια, MAN, ενώ την ίδια ώρα η Volkswagen (κατέχει το 34% των μετοχών της Scania) δήλωνε απρόθυμη να πλειοδοτήσει.
Το ύψος της προσφοράς φθάνει τα 11,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, την ώρα που εκπρόσωπος της Scania ενημέρωνε, το πρωί της Τετάρτης, τη σουηδική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για την πρόταση που αναμένει να δεχτεί εκ μέρους της MAN, κατέφθανε στα γραφεία της εταιρίας φαξ από το Τόκιο με αποστολέα την Toyota.
Με το έγγραφο αυτό η μεγαλύτερη σε πωλήσεις ανά τον κόσμο ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία καλούσε τους Σουηδούς σε συνεργασία.
Συγκεκριμένα, η Toyota πρότεινε στη Scania να συνεργαστεί με τη νοτιοκορεάτικη θυγατρική της, τη Hino Motors, που επίσης κατασκευάζει επαγγελματικά οχήματα. Εκπρόσωπος της Hino, μάλιστα, δήλωσε πως η Νότια Κορέα προσφέρεται ως βάση για τους Σουηδούς, καθότι γειτνιάζει με τις μεγάλες αγορές της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Πλην όμως, δημοσιεύματα εφημερίδων, φέρουν την Toyota να επιδιώκει τη συνεργασία των Σουηδών, ώστε να σταθεροποιήσει της θέση της στην Ασία, καθώς και στη Λατινική Αμερική, διότι ανησυχεί από την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην ιαπωνική αγορά και όχι μόνο της κορυφαίας εταιρίας του κλάδου, της γερμανικής Daimler/Chrysler.
Γερμανική εταιρία, όμως, είναι και η ΜΑΝ, η οποία εάν πράγματι εξαγοράσει τη Scania θα δημιουργήσει μαζί της τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κλάδου, αφήνοντας στη 2η θέση το γερμανο-αμερικανικό όμιλο.
Η μετοχή της Scania ενισχύθηκε σήμερα Τετάρτη έως και 12%, ενώ η ΜΑΝ σημείωσε κέρδη 2,3%. Από τις αρχές του έτους η μετοχή της Scania καταγράφει κέρδη 49%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Τζον Γουίκ: Ο Κιάνου Ριβς φέρνει το χάος στο PlayStation – «Χρυσό φαινόμενο»
- Ένα ήπιο κύμα αντίστασης στον Τραμπ έκανε τη εμφάνισή του – Τι μπορεί να πετύχει
- Ο Κωστούλας έγινε… Κατσούλας και τα social media «δικάζουν» τον Ντάρεν Φλέτσερ (pics)
- Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους» – Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμούς στα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ συζητήσουν άρση των κυρώσεων
- Τουρκία: Κατέρρευσε το φράγμα Ντιμ στην Αττάλεια – Πλημμύρες και καταστροφές, εκκενώνονται σπίτια
- Κάτω τα χέρια από τον Γιάνη Μαΐστρο!
- All-Star Game: Έγραψε ιστορία ο Λίλαρντ στον διαγωνισμό τριπόντων – Ούτε φέτος θέαμα στα καρφώματα
- Εξευτελισμός, bullying, στερεότυπα: Το America’s Next Top Model ήταν ένα κακόγουστο θρίλερ μόδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 15.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442