Ανεξάρτητη και αλώβητη η Εθνική μετά την εξαγορά της Finansbank, τονίζει ο Τ.Αράπογλου
Το 10% των κεφαλαίων του ομίλου της Εθνικής θα απορροφηθούν στην Τουρκία μετά την αύξηση κεφαλαίου και την εξαγορά της Finansbank, τονίζει ο πρόεδρος της τράπεζας Τ.Αράπογλου και λέει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου μετά την εξαγορά θα παραμείνει αλώβητη.
88
Μόνο το 10% των κεφαλαίων του ομίλου της Εθνικής θα απορροφηθούν στην Τουρκία μετά την αύξηση κεφαλαίου και την εξαγορά της Finansbank, τονίζει ο πρόεδρος της τράπεζας Τάκης Αράπογλου και διευκρινίζει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου μετά την εξαγορά θα παραμείνει αλώβητη, το ίδιο ισχυρή με πριν.
«Με βάση τους διεθνείς εποπτικούς κανόνες που ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούμε 8% κεφάλαια έναντι του σταθμισμένου για τους κινδύνους ενεργητικό της, το οποίο την 31.12.2005 υπολογιζόταν σε 5,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 460 εκατ. ευρώ ή ποσοστό κάτι λιγότερο από 10%», επεσήμανε.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Αράπογλου καθησυχάζει τους φόβους που εκφράζονται για τη διάθεση των δικαιωμάτων στη διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας πως «είναι αδύνατον να καταλήξουν μαζικά δικαιώματα σε έναν επενδυτή, ώστε να αποκτήσει αξιόλογο ποσοστό της Εθνικής, πολύ δε περισσότερο να του επιτρέψει να ελέγξει την τράπεζα.
»Τα αδιάθετα δικαιώματα περιέρχονται στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει να τα προσφέρει ξανά με ιδιωτική τοποθέτηση στους υπάρχοντες μετόχους».
Υπενθυμίζεται εξάλλου πως μετά την αναβολή της γενικής συνέλευσης, την οποία ζήτησαν και πέτυχαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων των υπαλλήλων της Εθνικής, η απόφαση για την αύξηση αναμένεται να ληφθεί την προσεχή Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συνέλθει η επαναληπτική γενική συνέλευση.
Ως τότε η διοίκηση της Εθνικής θα έχει απαντήσει εγγράφως στα 14 ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων των υπαλλήλων, ενώ την προσεχή Τρίτη ο πρόεδρος της Εθνικής θα πάει στη Βουλή για να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου για την επέκταση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας στην Τουρκία και την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Να αποσυρθεί η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για εξαγορά της τουρκικής Finansbank, ζητεί η τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, με συνέντευξή της στο «Βήμα». «Αλλιώς», όπως διευκρινίζει, «θα αναζητήσουμε ευθύνες».
Το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει η κα Παπανδρέου, είναι υπέρ της εξψστρέφεριας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά η περίπτωση της Εθνικής δημιουργεί «πολύ σοβαρά ερωτηματικά».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
- Κίνα: Η κίνηση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι μελλοντικές συγκρούσεις
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442