Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μονοετή συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 5,5% προτείνει η ΓΣΕΕ

Μονοετή συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 5,5% προτείνει η ΓΣΕΕ

Ακαρπη απέβη και την Πέμπτη η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης του 2006. Την ερχόμενη Δευτέρα επαναλαμβάνεται η συνάντηση. Αυξήσεις 5,5% για ένα έτος προτείνει η ΓΣΕΕ· 9,8% στη διετία 2006-07 ο ΣΕΒ.

27

Με την προειδοποίηση ότι απειλείται ο θεσμός των κοινωνικών (συλλογικών) διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος πρότεινε την Πέμπτη στους εργοδοτικούς φορείς υπογραφή μονοετούς σύμβασης με αυξήσεις 5,5%.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2006 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς απειλείται ο θεσμός της κοινωνικής διαπραγμάτευσης, κίνδυνος ο οποίος έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Ο γγ της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη, κάνοντας λόγο για αδιάλλακτη και στείρα συμπεριφορά των εργοδοτικών οργανώσεων και κυρίως του ΣΕΒ. Αν δεν μεταβληθεί η στάση τους, είπε, η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να είναι άμεση και δυναμική.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ) χαρακτήρισε τη στάση του ΣΕΒ ως βαρίδι στις διαπραγματεύσεις και ο Γιώργος Μαυρίκος (ΠΑΜΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι έξω από το χώρο της διαπραγμάτευσης, στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Εργοδότες

Η ΓΣΕΕ αντιπροτείνει αυξήσεις μισθών 5,5% (από 1ης Ιανουαρίου) για ένα έτος. Ο ΣΕΒ υιοθέτησε την πρόταση των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων για αυξήσεις συνολικά 9,8% στη διετία 2006-07 σε δόσεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ.Κυριακόπουλος υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ των αυξήσεων στους μισθούς και του πληθωρισμού, των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας. Η μεταποίηση, είπε, αισθάνεται άμεσα αυτή την περίοδο την πίεση του ανταγωνισμού. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν κέρδη αλλά το 1/3 της μεταποίησης είναι ζημιογόνες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με πτώση στις πωλήσεις.

Η αύξηση που προτείνουν οι εργοδότες καλύπτει τον ελληνικό πληθωρισμό και είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί στη ζώνη του ευρώ, προσέθεσε.

Ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης υπογράμμισε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και αναφέρθηκε στην πρόταση των εργοδοτών που προβλέπει διετή σύμβαση η οποία στην 1/1/2008 θα διαμορφώνει κατώτερο μισθό 650 ευρώ και κατώτερο ημερομίσθιο 29 ευρώ.

Η αύξηση αυτή, είπε, είναι 9,8% και καλύπτει τον ελληνικό πληθωρισμό και ένα τμήμα της παραγωγικότητας.

Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση για τις αυξήσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά πρέπει να συνυπολογιστούν και τα προβλήματα της ανεργίας , των περιοχών σε κρίση, της κατάρτισης κ.λπ.

Χαρακτήρισε ικανοποιητική την αύξηση που προτείνεται μέσα στη διετία και δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν υποχρέωση να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας. Και οι τρεις εργοδοτικές οργανώσεις έδειξαν με σαφήνεια ότι προτιμούν την υπογραφή διετούς σύμβασης.

Οι κοινωνικοί εταίροι όρισαν νέα συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε μετά τη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς να συγκληθεί η διοίκηση της Συνομοσπονδίας την Τρίτη 4 Απριλίου, στην οποία θα εισηγηθεί την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης εφόσον δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις της εργοδοτικής πλευράς.

Αποφάσεις ΟΤΟΕ

Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΤΟΕ αποφάσισε να συνεχίσει το αγώνα κατά της επίμαχης τροπολογίας για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΟΤΟΕ θα ζητήσει συνάντηση με την ΓΣΕΕ, όπου θα προτείνει το συντονισμό των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στα ζητήματα των συμβάσεων και του ασφαλιστικού.

Η ΟΤΟΕ προειδοποίησε, επίσης, ότι θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις διεθνείς οργανώσεις των τραπεζοϋπαλλήλων σχετικά με τα ζητήματα που δημιουργεί η επίμαχη τροπολογία.

Ακόμα, σχεδιάζει μια μεγάλη προπαγανδιστική καμπάνια με στόχο να κινητοποιήσει τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Κυβέρνηση: Αποστάσεις

Σε ερώτηση περί της επανάληψης της συνάντησης ΣΕΒ – ΓΣΕΕ τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι θα επαναληφθεί τη Δευτέρα αφού πρόκειται για συνέχιση του διαλόγου

«Η κυβέρνηση έχει καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να κάνουμε όλοι μαζί τη διάγνωση που απαιτείται για το Ασφαλιστικό, να βρούμε τις σταθερές ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που αναφέρονται στο Ασφαλιστικό και να μην το μετακυλίσουμε στις επόμενες γενεές. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό τον διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και θα τον κάνουμε με όποιον προσέλθει στον διάλογο» δήλωσε.

«Πρόκειται για μια παράμετρο του προβλήματος του Ασφαλιστικού» είπε ο κ. Αντώναρος και τόνισε πως «η κυβέρνηση καταβάλει μια προσπάθεια για ουσιαστικό νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η αδιαλλαξία του ΣΕΒ καταλογίζεται πολιτικά στην κυβέρνηση.

«Η αδιαλλαξία του ΣΕΒ, που παρεμποδίζει την σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταλογίζεται πολιτικά στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που λόγω της σκληρότητας της και της κοινωνικής της μονομέρειας έχει ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές που αποκλείουν τη διαμόρφωση ενός κλίματος κοινωνικής ειρήνης και συνοχής που να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο