Στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης από τον Πρ.Παυλόπουλο
Έξι τομείς στρατηγικής σημασίας περιλαμβάνει το σχέδιο για την αναβάθμιση της Δημόσιας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ, το οποίο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία Καραμανλή.
Έξι τομείς στρατηγικής σημασίας περιλαμβάνει το σχέδιο για την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ για την περίοδο 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για μετασχηματισμό της οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς της, με την κατάρτιση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος θα έχει φορέας ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με τη μορφή ΑΕ) και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου. Ο φορέας αυτός θα αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα παρακολουθεί τις δράσεις, ώστε να υπάρξει η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση.
Οι παρεμβάσεις του Προγράμματος θα περιλαμβάνουνέξι τομείς στρατηγικής σημασίας:
1. Ανάπτυξη λιτών, ευέλικτων δομών δημόσιας δράσης και στοχευμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών προς φορείς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του επιτελικού και ρυθμιστικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης και τον προσανατολισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημόσιων δομών προς τις ανάγκες των χρηστών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
2. Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού και ο προσανατολισμός του προς τις αξίες της ανοιχτής, συμμετοχικής, αποτελεσματικής και δίκαιης Δημόσιας Διοίκησης.
3. Δραστική απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου ρύθμισης της δημόσιας δράσης και προσαρμογή του προς τις θεμιτές ανάγκες των χρηστών αγαθών και υπηρεσιών με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση του εσωτερικού διοικητικού κόστους και του κόστους που επιβαρρύνει του πολίτες και τις επιχειρήσεις.
4. Εξορθολογισμός της διαχείρισης των δημόσιων πόρων στο σκέλος του προϋπολογισμού και στο σκέλος της οικονομικής διαχείρισης στο επίπεδο των επί μέρους δημόσιων αρχών.
5. Ενίσχυση της ικανότητας των δημόσιων αρχών να προσαρμόζουν την οργάνωση και τη λειτουργία τους στο νέο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
6. Καθιέρωση πάγιων διαδικασιών αξιολόγησης της εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών και προγραμμάτων και της εφαρμογής των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
Σχόλιο ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης ανέφερε ότι ο υπουργός έχει εξαγγείλει περίπου δέκα φορές την επανίδρυση του κράτους, που στην πράξη αποδεικνύεται «επανίδρυση του κομματικού κράτους», ενώ, ταυτόχρονα, «βαλτώνουν» προγράμματα όπως αυτό της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Μια προπόνηση που στοχεύει στη βελτίωση της κίνησης και της ευλυγισίας ώστε να ενισχυθεί η φυσική απόδοση, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και σε καθημερινές μας δραστηριότητες.