Προάγγελος ανόδου των ευρω-επιτοκίων η κλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο
Στο 2,4% πάνω δηλαδή από το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ανοίγοντας το δρόμο σε νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων πάνω από τα επίπεδα του 2,25%.
Στο 2,4% πάνω δηλαδή από το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ανοίγοντας το δρόμο σε νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων πάνω από τα επίπεδα του 2,25%.
Μετά από τρεις συνεχείς μήνες πτώσης, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο στο 2,4% τον Ιανουάριο (έναντι 2,2% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.
«Η ΕΚΤ θα δει τη νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο ως αύξηση των κινδύνων, τους οποίους όλο και περισσότερο θα τροφοδοτούν τελικά οι υψηλές τιμές ενέργειας, με αποτέλεσμα να ωθήσουν προς τα πάνω τους μισθούς και το δομικό πληθωρισμό», εκτιμά ο Χάουαρντ Άρτσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Global Insight για την Ευρώπη.
Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη ήταν, το Δεκέμβριο του 2005, ισχυρότερες των αναμενόμενων, σημειώνοντας αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση και 0,8% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2004. Οι προβλέψεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%, σε ετήσια βάση.
Εξάλλου, την καλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας διετίας κατέγραψε τον Ιανουάριο ο τομέας των υπηρεσιών, βοηθούμενος από τις ισχυρές επιδόσεις της Γερμανίας και από ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών που τους επέτρεψε να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη – που προκύπτει από έρευνα της NTC Research για λογαριασμό της Royal Bank of Scotland σε περίπου 2.000 επιχειρήσεις, από αερομεταφορείς μέχρι εστιατόρια – ανήλθε στο 57, από 56,8 το Δεκέμβριο του 2006.