Στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ το φετινό Βραβείο Booker
Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ κέρδισε το λογοτεχνικό Βραβείο Booker για το μυθιστόρημά του Η Θάλασσα. Η βράβευσή του το βράδυ της Δευτέρας θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη από λογοτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου.
31
Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ κέρδισε το λογοτεχνικό Βραβείο Booker για το μυθιστόρημά του Η Θάλασσα. Η βράβευσή του το βράδυ της Δευτέρας θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη από λογοτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου.
«Πρέπει να ευχαριστήσω τους κριτές, που ξαφνικά είναι οι καλύτεροί μου φίλοι!» είπε ο Μπάνβιλ, προσπαθώντας να συνέλθει και ο ίδιος από την έκπληξή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μπουκμέικερ έπαιζαν τον Ιρλανδό συγγραφέα 7 προς 1.
Με σαρκαστικό πνεύμα, ο Μπάνβιλ σχολίασε ότι ήταν πολύ… μεθυσμένος για να συμμετάσχει στην αντίστοιχη βραδιά του 1989, όταν ήταν και πάλι υποψήφιος για το Βραβείο Booker για το έργο του Το βιβλίο της απόδειξης.
Ερωτηθείς πώς σκοπεύει να ξοδέψει το χρηματικό ποσό των 50.000 λιρών που συνοδεύουν το βραβείο, ο Μπάνβιλ, ως γνήσιος Ιρλανδός απάντησε: «Με καλά έργα και δυνατά ποτά!».
Ο 59χρονος συγγραφέας δεν παρέλειψε να κάνει και χιούμορ για το «προβληματικό» παρελθόν των σχέσεων Ιρλανδίας και Βρετανίας: «Οι Αγγλοι έκαναν πολλά τρομερά πράγματα, αλλά ένα από τα καλά που κάνατε ήταν να μας δώσετε αυτή την καταπληκτική γλώσσα […] και αυτό μας χρησίμευσε καλά».
Το Βραβείο Booker, που δόθηκε για πρώτη φορά το 1969, απονέμεται στο καλύτερο λογοτεχνικό έργο της χρονιάς από Βρετανούς, Ιρλανδούς και συγγραφείς χωρών της Κοινοπολιτείας. Εγγυάται στον κάτοχό του άμεση δόξα στο χώρο της Λογοτεχνίας και σίγουρα μία θέση στις λίστες των best seller στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου.
Το βιβλίο Η Θάλασσα είναι το 17ο του συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έχω παιδιά: Φτιάχνοντας αναμνήσεις
- FAIR PAY: Καταρρίπτοντας τις έμφυλες μισθολογικές διακρίσεις για την επίτευξη διαφάνειας και ισότητας στις αμοιβές
- Γλυφάδα: 24χρονος επιτέθηκε με στιλό σε 38χρονο μέσα σε λεωφορείο
- Ιτούδης για όσα έζησε στο Τελ Αβίβ: «Η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, έγινε 700 μ. από το σπίτι μου»
- Πάτρα: Κατολισθήσεις απειλούν κατοικίες – Εντολή εκκένωσης από την Πολιτική Προστασία
- «Πήγα για ύπνο» – Ο Μπιλ Κλίντον μιλάει για τη φωτογραφία με το τζακούζι των αρχείων Έπσταϊν που έγινε viral

