Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αυστηρές συστάσεις προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για τις δαπάνες

Αυστηρές συστάσεις προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για τις δαπάνες

Στις πρώτες παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό των υπουργείων με περικοπές δαπανών αλλά και πιέσεις του αρμόδιου υφυπουργού Oικονομικών Π.Δούκα προς τις διοικήσεις των ΔΕΚO οι αυξήσεις αποδοχών να μην ξεπεράσουν το 3,6% προχωρά η κυβέρνηση.

27

Στις πρώτες παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό των υπουργείων με περικοπές δαπανών αλλά και πιέσεις του αρμόδιου υφυπουργού Oικονομικών Π.Δούκα προς τις διοικήσεις των ΔΕΚO οι αυξήσεις αποδοχών να μην ξεπεράσουν το 3,6% και να μην ξεφύγουν οι λογαριασμοί τους προχωρά η κυβέρνηση, η οποία οδηγείται σε αναθεώρηση των βασικών στόχων του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, με σκληρές δηλώσεις ο κ. Δούκας απευθύνθηκε την Τετάρτη τηλεοπτικώς στους διοικητές των ΔΕΚO, λέγοντας ότι «όποιος δεν τηρήσει τις συστάσεις της κυβέρνησης θα είναι εκτός γραμμής». Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ΔΕΚΟ είναι εισηγμένες στο ΧΑ και έχουν ανεξάρτητο επιχειρησιακό σχέδιο. Oι δηλώσεις Δούκα προκάλεσαν αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΚΑ οι οποίοι τόνισαν ότι «η πολιτική αυτή οδηγεί σε απώλειες εισοδήματος».

Επίσης ο κ. Δούκας παραδέχθηκε ότι «το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει λίγο παραπάνω από τις προβλέψεις».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας. Σε δηλώσεις του είπε ότι «ανησυχώ για την πορεία της οικονομίας, φοβούμαι μήπως μπούμε σε κάμψη» και προσέθεσε ότι «θα περίμενα ο προϋπολογισμός να προβλέπει μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις. Όταν πας για ύφεση, δεν συρρικνώνεις τις επενδυτικές δαπάνες, αλλά τις καταναλωτικές».

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα ζητήσει αφενός να γίνει επίσημη αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αφού έχουν ανατραπεί τα βασικά δεδομένα, και αφετέρου να ενημερώσει τη Βουλή για το πώς έκλεισε δημοσιονομικά το 2004 το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση του νέου τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της οικονομίας.

Την Τετάρτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ι.Μαγκριώτης και Α.Μακρυπίδης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή και ζητούν από τον υπουργό Oικονομίας να «καταθέσει ακριβείς πληροφορίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2004». Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων, οι μεγάλες καθυστερήσεις και τα εμπόδια στην είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων και ο φόβος υστέρησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο, προς το παρόν, είναι ότι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με ρυθμό χαμηλότερο του 5,3%, αν και το υπουργείο Oικονομικών δεν έχει ακόμη εγγράψει πουθενά τις οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Για να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός, ο οποίος επιβαρύνεται -εκτός των τρεχουσών δαπανών- με τόκους εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 9,8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζει και την αναδιάρθρωση του χρέους. Κατά τις πληροφορίες, μετά την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο επικεφαλής του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Σπ. Παπανικολάου εξετάζει τις δυνατότητες έκδοσης 20ετούς πιθανόν και 30ετούς ομολόγου.

* Κατά 4% θα αυξηθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Δούκας, οι αυξήσεις θα είναι στο ύψος αυτών που δόθηκαν στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο