Δολάριο και πετρέλαιο απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη, υποστηρίζει η ομάδα των G20
«Καμπανάκι» από το φόρουμ των είκοσι σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου (G20), για τη μείωση του ελλείμματος στις ΗΠΑ που «πριμοδοτεί» την πτώση του δολαρίου και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια ανάπτυξη η αστάθεια στις πετρελαϊκές τιμές.
«Καμπανάκι» από το φόρουμ των είκοσι σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου (G20) για τη μείωση του ελλείμματος στις ΗΠΑ που «πριμοδοτεί» την πτώση του δολαρίου και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια ανάπτυξη η αστάθεια στις πετρελαϊκές τιμές.
Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής στο Βερολίνο το γκρουπ των 20 χωρών υπογράμμισε την ανάγκη οι ασιατικές χώρες να κάνουν πιο ευέλικτες τις συναλλαγματικές τους πολιτικές, καθώς συνδέουν άμεσα τα νομίσματά τους με το δολάριο.
Το φόρουμ υπογράμμισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους, το οποίο σύμφωνα με τους οικονομολόγους συνεισφέρει στην τρέχουσα πτώση του δολαρίου, ενώ επεσήμανε τους κινδύνους που δημιουργούνται για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου.
Το γκρουπ των 20 διευκρινίζει ωστόσο ότι το μακρο-οικονομικό περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι ευνοϊκό χάρη στην υψηλή ανάπτυξη και τον μικρό πληθωρισμό. «Αναμένουμε το μακρο-οικονομικό περιβάλλον να είναι ευνοϊκό την προσεχή χρονιά», τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.
Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζόν Σνόου που συμμετείχε στη σύνοδο του Βερολίνου δήλωσε οτι υπάρχουν οι συνθήκες για την εξακολούθηση της «σθεναρής» παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. «Με τα χαμηλά επιτόκια και έναν πληθωρισμό που είναι πάντα χαμηλός, υπάρχουν οι συνθήκες για να συνεχιστεί η σθεναρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Ωστόσο παρότι κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ επιμένουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν έχει επίκεντρο το «σκληρό δολάριο», εντούτοις οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Τζορτζ Μπους δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει το αμερικανικό νόμισμα, αναστέλλοντας έτσι τα οφέλη για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές της χώρας.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.