«Βουτιά» στα κρατικά έσοδα τον Αύγουστο – Υποψίες για «δημιουργική λογιστική»
Στο... μηδέν έπεσε ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα να διευρύνεται επικίνδυνα το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, συνέπεια της παράλυσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
Στο… μηδέν έπεσε ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα να διευρύνεται επικίνδυνα το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και να καθίσταται δύσκολη υπόθεση η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν μηδενικός (έναντι στόχου αύξησης 6,5%) και όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας «αν τα έσοδα από τον ΦΠΑ επί των καυσίμων δεν ήταν αυξημένα λόγω των υψηλών τιμών, τότε τα έσοδα του Αυγούστου θα ήταν μικρότερα έναντι του περυσινού Αυγούστου».
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας στην προσπάθεια να μην εμφανίσει στον Αύγουστο αυτή τηυν εικόνα φέρεται να αναγκάστηκε να μεταφέρει έσοδα του ΦΠΑ που εισέπραξε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στους λογαρισμούς του προηγούμενου μήνα.
Ανεξάρτητα πάντως από τη λογιστική απεικόνιση, η ουσία είναι ότι υπάρχει μεγάλη κάμψη των φορολογικών εσόδων, καθώς μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός και η οικοδομή, παρουσιάζουν επιβράδυνση.
Στην καθίζηση των δημοσίων εσόδων σημαντικό ρόλο έπαιξαν και πολιτικοί λόγοι, όπως η διάλυση των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων και η απoδυνάμωση του ΣΔΟΕ.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.