O γαλακτοβάκιλλος δεν προλαμβάνει την καντιντιασική κολπίτιδα
Νέα Υόρκη: Η λήψη γαλακτοβάκιλλου από το στόμα ή κολπικά δεν φαίνεται να προλαμβάνει την καντιντιασική κολπίτιδα στις γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Νέα Υόρκη: Η λήψη γαλακτοβάκιλλου από το στόμα ή κολπικά δεν φαίνεται να προλαμβάνει την καντιντιασική κολπίτιδα στις γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης με επικεφαλής την Δρ Μαρί Πιρόττα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν γαλακτοβάκιλλο (ένα είδος «φιλικού» βακτηρίου που εντοπίζεται στο γιαούρτι) είχαν τις ίδιες πιθανότητες εκδήλωσης καντιντιασικής ή μυκητώδους κολπίτιδας μετά από χρήση αντιβιοτικών, με γυναίκες που λάμβαναν ψευδοφάρμακο.
Η Δρ Πιρόττα εξηγεί με δηλώσεις της στο ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters ότι η λήψη γαλακτοβάκιλλου είναι συχνή μεταξύ των γυναικών που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καντιντιασικής κολπίτιδας.
Για να αποδείξει λοιπόν ότι η πρακτική αυτή δεν είναι αποτελεσματική ζήτησε από 235 γυναίκες που έπαιρναν αντιβίωση να δοκιμάσουν είτε την ταυτόχρονη λήψη ψευδοφαρμάκου είτε γαλακτοβάκιλλου από του στόματος ή κολπικά και κατέγραψαν ποιες εκδήλωσαν καντιντιασικής κολπίτιδα.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών εκδήλωσαν καντιντιασική κολπίτιδα τις ημέρες μετά τη χρήση αντιβίωσης, και η λήψη του γαλακτοβάκιλλου δεν μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Μάλιστα, οι ερευνητές τερμάτισαν πρόωρα τη μελέτη, καθώς συνειδητοποίησαν ότι η θεραπεία ήταν αναποτελεσματική.
Η Δρ Πιρόττα εξηγεί ότι ο γαλακτοβάκιλλοι είναι τα κυρίαρχα βακτήρια στο κόλπο μιας υγιούς γυναίκας και οι γυναίκες που εκδηλώνουν καντιντιασική κολπίτιδα έχουν εξίσου πιθανότητες να έχουν επαρκή ποσότητα γαλακτοβακίλλων με τις υγιείς γυναίκες. «Αρα, πως βοηθάμε τον οργανισμό προσθέτοντας ξένους γαλακτοβάκιλλους;», αναρωτιέται.
«Με δεδομένα τα παραπάνω συμπεράσματα, οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν μεταξύ αποδεδειγμένων μυκητοκτόνων φαρμάκων όταν εκδηλώνουν κολπίτιδα ή να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους», καταλήγει η Δρ Πιρόττα.