Το λίπος βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών
Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι θα πρέπει να περιλαμβάνουν και λογική ποσότητα λίπους στις σαλάτες με τα ωμά λαχανικά, ώστε να απορροφούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι θα πρέπει να περιλαμβάνουν και λογική ποσότητα λίπους στις σαλάτες με τα ωμά λαχανικά, ώστε να απορροφούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα με επικεφαλής την Δρ Γουέντι Γουάιτ ανακάλυψε ότι τα άτομα που έτρωγαν σαλάτες με ντρεσινγκ χωρίς λιπαρά, ο οργανισμός δεν απορροφούσε την α-καροτίνη, την β-καροτίνη ή τη λυκοπίνη, ουσίες γνωστές για την αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική τους δράση.
Αντιθέτως, όταν τα άτομα προσέθεταν στις σαλάτες ντρέσινγκ με μειωμένα λιπαρά ή ένα συνηθισμένο ντρέσινγκ, τα επίπεδα των καροτινοειδών σημείωναν ουσιαστική αύξηση.
Τα καροτινοειδή είναι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες που εντοπίζονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν το DNA των κυττάρων. Οι μακροχρόνιες βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οδηγούν στην γήρανση και τα χρόνια νοσήματα.
Για να διερευνήσουν οι επιστήμονες κατά πόσο τα λιπαρά με τα καροτινοειδή είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο, ζήτησαν από επτά άτομα να φάνε τρεις διαφορετικές σαλάτες σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Οι σαλάτες περιείχαν σπανάκι, μαρούλι,, ντοματάκια και καρότο και ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά (6 γραμμάρια λίπους), ή απλό ντρέσινγκ (28 γραμμάρια λίπους).
Όταν τα άτομα κατανάλωσαν τη σαλάτα χωρίς λίπος, παρατηρήθηκε κυριολεκτικά απουσία απορρόφησης της α-καροτίνης, της β-καροτίνης και της λυκοπίνης.
Ωστόσο, όταν προσέθεσαν ντρέσινγ λίγων λιπαρών, τα επίπεδα των καροτινοειδών αυξήθηκαν, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε όταν το ντρέσινγκ ήταν πλήρες.
Με δηλώσεις της στο Reuters η Δρ Γουάιτ επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, κρέατος, ή άλλων πηγών λίπους στις σαλάτες τους. Επίσης αν αρέσκονται να δημιουργούν σνακ από ωμά λαχανικά μπορούν να προσθέτουν και λίγο ντρέσινγκ. Το λίπος είναι μέρος της διατροφής μας. Το κλειδί είναι η λογική κατανάλωση. Μερικές κουταλιές ελαιόλαδο δεν πρόκειται να κάνουν κακό σε κανέναν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν μόνο για τα ωμά λαχανικά και όχι για τα μαγειρεμένα. Πάντως ακόμα και χωρίς προσθήκη λίπους τα λαχανικά εξακολουθούν να περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και φυλικό οξύ.