Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Ανησυχητική κλιμάκωση στο Ιράκ με αιματηρές συγκρούσεις και απαγωγές

Ανησυχητική κλιμάκωση στο Ιράκ με αιματηρές συγκρούσεις και απαγωγές

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί νεκροί σε επίθεση στη Σαμάρα του σουνιτικού τριγώνου. Αβέβαιη η τύχη του Φιλιππινέζου ομήρου με τη Μανίλα να διακόπτει περαιτέρω ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ. Επαναπατρισμός για τον απαχθέντα πεζοναύτη των ΗΠΑ.

51

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί νεκροί σε βομβιστική επίθεση στη Σαμάρα του σουνιτικού τριγώνου. Αβέβαιη η τύχη του Φιλιππινέζου ομήρου που βρίσκεται στα χέρια αντιστασιακών με την ηγεσία της Μανίλα να διακόπτει περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτών στο Ιράκ. Στο Λίβανο φέρεται να έχει επιστρέψει ο Αμερικανός πεζοναύτης Γιασέφ Αλί Χασούν που τελούσε επίσης υπό ομηρία.

Εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες και δύο Ιρακινοί φρουροί σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη διάρκεια επίθεσης με όλμους εναντίον του αρχηγείου της Εθνικής Φρουράς στην πόλη Σαμάρα, 125 χλμ βορείως της Βαγδάτης, στο αποκαλούμενο σουνιτικού τρίγωνο που έχει αντισταθεί σκληρά στις κατοχικές δυνάμεις.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 18 Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Ιρακινοί φρουροί. Το κτίριο της Εθνοφρουράς -το οποίο χρησιμοποίεται επίσης από την 1η Μεραρχία Πεζικού του στρατού των ΗΠΑ- υπέστη σοβαρές καταστροφές. Μετά τη ρίψη των όλμων, οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά δίχως να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα στις τάξεις των αντιστασιακών.

Λίγο αργότερα, σημειώθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, χωρίς να έχουν έλθει προς το παρόν στη δημοσιότητα πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Ένταση υπήρξε και στο Ραμάντι, στην καρδιά της σουνιτικής περιοχής δυτικά της Βαγδάτης, όπου δέχθηκαν πυρά αγνώστων και απεβίωσαν ο γιος ενός φιλο-Αμερικανού τοπικού ηγέτη και δύο αστυνομικοί.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας από τη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Ιγιάντ Αλάουι ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι οι Ιρακινοί μαχητές δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα όπλα παρά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 28 Ιουνίου.

Το θρίλερ των απαγωγών

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε από τον επιτετραμμένο των Φιλιππίνων στη Βαγδάτη πως απήχθη Φιλιππινέζος εργαζόμενος στο Ιράκ. «Έχουμε μία επιβεβαιωμένη περίπτωση απαγωγής» δήλωσε ο Ρικάρντο Εντάγια, διευκρινίζοντας πως ο όμηρος είχε έδρα τη Σαουδική Αραβία και συνήθιζε να ταξιδεύει συχνά στο Ιράκ. Ο Εντάγια δεν αποκάλυψε το όνομα του απαχθέντος.

Το βράδυ της Τετάρτης το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει βιντεοταινία, η οποία -όπως επιβεβαιώθηκε, καθώς αρχικά υπήρξαν επιφυλάξεις- δείχνει τον Φιλιππινέζο που απειλείται με εκτέλεση στην περίπτωση που η Μανίλα δεν αποσύρει εντός 72 ωρών το μικρό απόσπασμα από 51 στρατιωτικούς που έχει αναπτύξει στο Ιράκ.

Υπό το φως της κατάστασης, η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο διέταξε να σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ. Εντός της ημέρας πρόκειται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τέλος, ως προς το θρίλερ με τον λιβανικής καταγωγής Αμερικανό πεζοναύτη Γιασέφ Αλί Χασούν, αξιωματούχος του Πενταγώνου ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη πως ο στρατιώτης βρίσκεται πλέονσ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυττό. Προ ημερών ο αδελφός του Αλί Χασούν είχε γνωστοποιήσει πως ο πεζοναύτης αφέθηκε ελεύθερος -σε αντίθεση με πληροφορίες ότι είχε αποκεφαλιστεί από τους απαγωγείς του.

Απειλούνται οι δικηγόροι του Σαντάμ

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο μασκοφόροι ισλαμιστές κραδαίνοντας όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών απειλούν να αποκεφαλίσουν όποιο δικηγόρο εκπροσωπήσει στο δικαστήριο τον Σαντάμ Χουσεΐν. Η προειδοποίηση της μέχρι πρότεινος άγνωστης οργάνωσης Σαΐφ αλ Αλλάχ (Ξίφος του Θεού) απευθύνεται «προς τους Ιρακινούς, Αραβες και ξένους δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεση του εγκληματία Σαντάμ».

Η ομάδα των συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν, που εδρεύει στην Ιορδανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μία επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Βαγδάτη σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον φυλακισμένο πρώην δικτάτορα αναβλήθηκε επ αόριστον, λόγω απειλών κατά της ζωής των μελών της. «Δεχόμαστε τη μία απειλή μετά την άλλη» δήλωσε ο συντονιστής της ομάδας των 20 συνηγόρων, Μοχάμεντ Ρασντάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies