Δεν επιθυμεί ανάμειξη στα εσωτερικά της Εκκλησίας το ΚΚΕ – Υπέρ του Φαναρίου ο ΣΥΝ
Την επιθυμία του ΚΚΕ να μην αναμειχθεί στα εσωτερικά της Εκκλησίας εξέφρασε η Αλ.Παπαρήγα στην πατριαρχική αντιπροσωπεία. Οι τέσσερις μητροπολίτες του Φαναρίου μίλησαν και με τον Ν.Κωνσταντόπουλο, που συντάχθηκε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Την άποψη ότι η κρίση στις σχέσεις του Φαναρίου με την Εκκλησία της Ελλάδας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν είχε γίνει ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους εξέφρασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην πατριαρχική αντιπροσωπεία.
Οι τέσσερις μητροπολίτες του Φαναρίου συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος συντάχθηκε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Κατά τη συνάντηση με τους απεσταλμένους του Οικουμενικού Πατριάρχη, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για το διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα η κρίση αυτή να μην επηρεάσει το λαό. «Αυτό που μας απασχολεί είναι αυτή η διένεξη να μην επηρεάσει τον ελληνικό λαό, να μην τον διαχωρίσει, οι μεν υπερασπιζόμενοι τη μία πλευρά και οι άλλοι την άλλη» τόνισε.
«Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει απερίσπαστος. Και τα κόμματα επίσης θα πρέπει να προσέξουμε, ούτως ώστε να μην συμβάλουμε σε μια τέτοια διαίρεση με μια κομματική τοποθέτηση και κατεύθυνση. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που είναι προεκλογική, αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο» κατέληξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.
Νωρίτερα, οι τέσσερις μητροπολίτες του Φαναρίου συναντήθηκαν με τον πρόεδρου του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο. Μετά τη συνάντηση, ο μητροπολίτης Εφέσου Χρυσόστομος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου βρήκε πλήρη κατανόηση από το Συνασπισμό.
Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε επίσης ικανοποίηση γιατί η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου διαπίστωσε ότι ο ΣΥΝ ξέρει και αντιλαμβάνεται, όπως είπε, τα προβλήματα του Πατριαρχείου και βρίσκεται στο πλευρό του.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η υπαγωγή Εκκλησιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν σημαίνει αμφισβήτηση της ακεραιότητας και της ενότητας του ελληνικού κράτους ούτε το αυτοκέφαλο της ελληνικής Εκκλησίας σημαίνει απόσχιση, αυτονομία και πλήρη ανεξαρτησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
«Είναι προς το συμφέρον και της ορθοδοξίας και του ελληνισμού η ενίσχυση του κύρους και της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η οικουμενικότητα της ορθοδοξίας είναι και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να μειώνεται, να αμφισβητείται ή να περιθωριοποιείται» σημείωσε επίσης.
Και κατέληξε: «Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχουν περιθώρια σήμερα για σύγχυση μεταξύ κανονικών θεσμών της Εκκλησίας και πολιτειακής νομιμότητας. Ο ρόλος του Πατριαρχείου είναι προς το συμφέρον και του ελληνισμού και της ελληνικής κοινωνίας και της ορθοδοξίας. Και πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να υπάρξει γρήγορη έξοδος από την κρίση».
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.