Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κέντρο επιστημών και τεχνολογίας φιλοδοξεί να γίνει το 2008 η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης

Κέντρο επιστημών και τεχνολογίας φιλοδοξεί να γίνει το 2008 η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης

Ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών θα συγκεντρωθούν έως το 2008 στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ στον ίδιο χώρο θα ανοίξει το φέτος το Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

36

Ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών θα συγκεντρωθούν έως το 2008 στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης που δημιουργείται στο Δήμο Πυλαίας.

Το τεχνολογικό πάρκο οργανώνεται σε πέντε μεγάλες οικοδομικές νησίδες που περιβάλλονται από μια περιμετρική ζώνη πρασίνου, σε μια συνολική έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

«Στο σύνολό της, η περιοχή θα αποτελέσει έναν πόλο τεχνολογίας για την Ελλάδα αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδυάζοντας πολλές δραστηριότητες, δημόσιες και ιδιωτικές, και δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» δήλωσε στα Νέα της Τρίτης ο Γιάννης Καλογήρου, γενικός γραμματέας του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στην Τεχνόπολη θα εγκατασταθούν συνολικά 77 εταιρείες, οργανισμοί και ινστιτούτα. Στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το φετινό καλοκαίρι.

Το κέντρο θα περιλαμβάνει «κοσμοθέατρο» για προβολή ταινιών IMAX, χωρητικότητας 300 θέσεων, πλανητάριο με θόλο 25 μέτρων και 200 ανακλινόμενες θέσεις, καθώς και σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Θα υπάρχει επίσης σύστημα εικονικής πραγματικότητας, 16 θέσεων, όπου θα προσομοιώνονται φυσικά και βιολογικά φαινόμενα.

Ακόμα, κατασκευάζεται εκθεσιακός χώρος 6.000 τετραγωνικών μέτρων, στον οποίο οι επισκέπτες θα πληροφορούνται για τα εκθέματα με υπηρεσίες ασύρματου Διαδικτύου. Ο χώρος θα φιλοξενείς τρεις μόνιμες εκθέσεις: Η πρώτη αφορά την αρχαία Ελλάδα, η δεύτερη την εξέλιξη των μηχανών και η τρίτη την ιστορία της εικόνας και της πληροφορίας.

Στο χώρο της Τεχνόπολης λειτουργεί από το 2000 το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπου 200 επιστήμονες εργάζονται σε πέντε ερευνητικά ινστιτούτα: Τεχνικής Χημικών Διεργασιών, Πληροφορικής και Τηλεματικής, Μεταφορών, Αγροβιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο