Νέα Υόρκη: Η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως τονίζεται σε αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως τονίζεται σε αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Τα συμπεράσματα των Αμερικανών επιστημόνων βασίστηκαν σε μελέτη 10.000 εθελοντών που έλαβαν μέρος σε εκτεταμένη έρευνα σχετική με τη διατροφή, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, ώστε να υπολογιστεί η ημερήσια ποσότητα προσλαμβανόμενων θρεπτικών ουσιών.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση για χρονικό διάστημα 19 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου εκδηλώθηκαν 1.800 κρούσματα στεφανιαίας νόσου και άλλα 3.800 περιστατικά άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Με βάση τους υπολογισμούς, τα άτομα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών στο διαιτολόγιό τους, διέθεταν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν οποιοδήποτε καρδιακό νόσημα. Στην περίπτωση, μάλιστα, της συχνής κατανάλωσης διαλυτών ινών η ελάττωση του κινδύνου προσέγγιζε το 15%.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για την αύξηση της περιεκτικότητας φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο, σε ποσότητα που να αγγίζει τα 25 έως 30 γραμμάρια ημερησίως.