Λονδίνο: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Νεοζηλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πολλοί έφηβοι κάνουν αλόγιστη χρήση του οξειδίου του αζώτου ή αλλιώς "αερίου γέλιου", το οποίο τείνει να αποτελέσει μια καινούργια μορφή ναρκωτικής ουσίας.
Λονδίνο: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Νεοζηλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πολλοί έφηβοι κάνουν αλόγιστη χρήση του οξειδίου του αζώτου ή αλλιώς «αερίου γέλιου», το οποίο τείνει να αποτελέσει μια καινούργια μορφή ναρκωτικής ουσίας.
Τα παραπάνω επισημαίνονται και σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, σύμφωνα με το οποίο περίπου ένας στους οκτώ πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Auckland έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση της ουσίας με στόχο την απόκτηση ψυχοσωματικής ευεξίας.
Το οξείδιο του αζώτου χρησιμοποιείται ως προωθητικό αέριο σε πολλά προϊόντα, όπως αποσμητικά, καλλυντικά αλλά και στις φιάλες που περιέχουν σαντιγί για τα γλυκά, κατά συνέπεια ο οποιοσδήποτε έφηβος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Η εισπνοή του εν λόγω αερίου μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και αποπροσανατολισμό, ενώ η υπερβολική χρήση του έχει συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών είναι η διαταραχή της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό και η παροδική απώλεια του ελέγχου των κινήσεων. Σε μία περίπτωση, επίσης, αναφέρθηκε εκφύλιση του νωτιαίου μυελού.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.782 φοιτητές. Οι περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν πως γνώριζαν ότι το οξείδιο του αζώτου μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση ψυχοσωματικής ευεξίας.
Επιπλέον, περίπου το 12% ανέφεραν ότι είχαν κάνει ανάλογη χρήση στο παρελθόν, ενώ το 3% αποκάλυψαν ότι είναι τακτικοί χρήστες.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, παρότι τα συμπεράσματα της μελέτης δεν μπορούν να γενικευθούν, ωστόσο θα πρέπει να προβληματίσουν την ιατρική κοινότητα, καθώς είναι πιθανό να πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις στο μέλλον.