Μύθος ο πόνος της μαστογραφίας
Νέα Υόρκη: Μύθο χαρακτηρίζει τον πόνο της μαστογραφίας μια αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, βάσει της οποίας το φαινόμενο είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οργανικό.
Νέα Υόρκη: Μύθο χαρακτηρίζει τον πόνο της μαστογραφίας μια αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, βάσει της οποίας το φαινόμενο είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οργανικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, την οποία εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wake Forest στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν τα 3/4 των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία κατά το παρελθόν χαρακτήρισαν “σχετικά ήπιο” τον πόνο που προέρχεται από αυτήν.
Οι γυναίκες βαθμολόγησαν με 4 ή λιγότερο τον πόνο που ένιωσαν, βάσει κλίμακας από τους αριθμούς 1 έως 10, όπου το “10” αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο πόνο που είχαν νιώσει ποτέ.
Επιπλέον, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τον πόνο με λέξεις, τόνισαν ότι μοιάζει με εκείνον ενός ελαφρού πονοκεφάλου ή αυτόν που νιώθει όποιος φορά στενά παπούτσια.
Σχεδόν όλες οι γυναίκες δήλωσαν, επίσης, πως το πιο πιθανό είναι να προγραμματίσουν μια νέα μαστογραφία για το επόμενο έτος και ότι δεν αισθάνονταν κανένα φόβο για την εξέταση.
Ωστόσο, υπήρξε μικρό ποσοστό γυναικών που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μεγάλο πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και πώς δεν προτίθενται να προβούν σε αντίστοιχη εξέταση στο μέλλον.
Το πιο οδυνηρό μέρος της εξέτασης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν εκείνο κατά το οποίο ο μαστογράφος πιέζει το στήθος μεταξύ δύο πλακών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ένταση του πόνου ακόμη και αν επρόκειτο για διαφορετικά μεγέθη μαστών.
“Ο φόβος των περισσότερων γυναικών έχει περισσότερο ψυχολογική παρά ουσιαστική βάση αλλά δεν είναι απολύτως αδικαιολόγητος. Ο λόγος είναι ότι πολλές γυναίκες υποβλήθηκαν κατά το παρελθόν σε μαστογραφία με μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας, που ίσως να προκαλούσαν μεγαλύτερο πόνο. Όμως σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
health.in.gr
- Φάμελλος: Να φύγει σύντομα η κυβέρνηση της διαφθοράς, για να έχουν οι πολίτες την Υγεία τους
- ΠΑΣΟΚ στον Μαρινάκη: Κάθεστε στα ίδια υπουργικά έδρανα με την ακροδεξιά και στα δύσκολα σας ξελασπώνει ο Βελόπουλος
- ΔΕΔΔΗΕ: Πότε ξεκινά το θερινό ωράριο μειωμένης τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος
- ΕΕ: Η Κομισιόν βλέπει ενδείξεις αφαίρεσης δεδομένων από την κυβερνοεπίθεση στο Europa.eu
- Τραγωδία στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας: Δύο νεκροί από ηλεκτροπληξία σε βουλκανιζατέρ
- Ο Μανωλάς έπιασε το μικρόφωνο στο γλέντι του Πανναξιακού για την άνοδο (vids)
- Το Γεωπάρκο Μετεώρων στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO
- Μαρινέλλα – Οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες που θα εκφωνήσουν τους επικήδειους λόγους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442