Οι Ολμέκοι και όχι οι Μάγιας ανέπτυξαν πρώτοι σύστημα γραφής, εκτιμούν οι ειδικοί
Τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη της γραφής στην Αμερική ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη που αποδίδει τη γραφή στους Μάγιας, οι ειδικοί μιλούν τώρα για τους Ολμέκους.
30
Τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη της γραφής στην Αμερική ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη που αποδίδει τη γραφή στους Μάγιας, οι ειδικοί μιλούν τώρα για τους Ολμέκους.
Όπως μετέδωσε το BBC, ερευνητές του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανακάλυψαν κομμάτια από μια πλάκα και έναν κύλινδρο πάνω στον οποίο υπήρχε είδος σφραγίδας με επιγραφή.
Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από το 650 π.Χ., γεγονός που «τοποθετεί» τη χρήση της γραφής περίπου 350 χρόνια νωρίτερα από την επικρατούσα θεωρία που την αποδίδει στους Μάγιας.
Μάλιστα, η ανθρωπολόγος Μέρι Πολ του συγκεκριμένου πανεπιστημίου δηλώνει ότι το στοιχείο αυτό δεν της κάνει εντύπωση: «Είναι λογικό οι Ολμέκοι να είχαν προχωρήσει στη χρήση του γραπτού λόγου, δεδομένου ότι ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν ένα είδος κράτους.
» Η ανάπτυξη τέτοιων δομών συνοδεύεται από ηγεμόνες που επιδιώκουν να εμπεδώσουν την εξουσία τους με κανόνες και νόμους. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτείται μια μορφή γραπτού λόγου.»
Μια από τις επιγραφές που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν είναι το σύμβολο «3 Αjaw», το οποίο πιστεύεται ότι είναι το όνομα μιας ημέρας στο ημερολόγιο των Ολμέκων καθώς και το όνομα ενός ηγεμόνα τους.
«Το στοιχείο αυτό ανακαλύφθηκε σε μια κυλινδρική σφραγίδα και πιθανολογούμε ότι οι Ολμέκοι τύπωναν την επιγραφή αυτή στα ρούχα του ηγεμόνα, ως σύμβολο της εξουσίας του» σημείωνει η Μέρι Πολ.
Οι Ολμέκοι ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην κεντρική Αμερική, πολλούς αιώνες προτού φθάσει εκεί ο Χριστόφορος Κολόμβος. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στο νότιο Μεξικό και στη συνέχεια στη Γουατεμάλα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΔΕΗ Christmas Factory
- Όχι στη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στον Δήμο Αμφιλοχίας
- Σκηνοθέτης, ηθοποιός, άνθρωπος του κινηματογράφου: Το έργο που άφησε πίσω του ο Ρομπ Ράινερ ήταν μεγαλύτερο από το όνομά του
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις επιδοτήσεις στην Κρήτη – Ψεύτικα Ε9 και φαγοπότι εκατομμυρίων ευρώ
- Ντόρσεϊ για το ματς με τη Βαλένθια: «Παίζουμε στην έδρα μας και πρέπει να κερδίσουμε»
- Οι μεταγραφές θα είναι μία απτή απόδειξη αλλαγής





