Σε κλίμα αισιοδοξίας υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Αφρικανικής Ένωσης
Τη βούλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος εξέφρασαν οι ηγέτες της Μαύρης Ηπείρου υπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη της Αφρικανικής Ένωσης. Πρόκειται για ένα φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για όλες τις χώρες της Ηπείρου.
Τη βούλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος εξέφρασαν οι ηγέτες της Μαύρης Ηπείρου υπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη της Αφρικανικής Ένωσης. Πρόκειται για ένα φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για όλες τις χώρες της Ηπείρου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια θεαματικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, είπε ότι στόχος της Αφρικανικής Ένωσης είναι να επικρατήσει ειρήνη στην Αφρική, να καταπολεμηθούν οι ασθένειες, η πείνα και η άγνοια.
H Αφρικανική Ένωση θα αντικαταστήσει τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας και θα λειτουργεί στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 53 χώρες – μέλη θα έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε άλλες χώρες – μέλη σε περιπτώσεις γενοκτονίας ή εγκλημάτων πολέμου.
Ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας ιδρύθηκε το 1963 για να προωθήσει τη συνεργασία των Αφρικανικών χωρών μετά τους αγώνες για ανεξαρτησία. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, προσέλαβε την εικόνα του «κλαμπ των δικτατόρων» με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση αυτή του ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, o ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μιλώντας στην τελευταία σύνοδο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, είπε ότι δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας Ένωσης.
Το Art Project Space παρουσιάζει την Πέμπτη 7 Μαΐου τη συλλεκτική έκδοση Πειρατές, με πρωτότυπα χαρακτικά του Νίκου Κυριακόπουλου. Εκεί όπου η τέχνη είναι τρόπος ζωής