Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πανευρωπαϊκή πρωτιά των Ελλήνων στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Πανευρωπαϊκή πρωτιά των Ελλήνων στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Αθήνα: Την πρώτη θέση καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών η οποία έχει προκαλέσει αυξημένα ποσοστά φαρμακευτικής αντοχής κοινών μικροβίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας τα οποία δημοσιεύουν Τα Νέα της Δευτέρας.

Αθήνα: Την πρώτη θέση καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών η οποία έχει προκαλέσει αυξημένα ποσοστά φαρμακευτικής αντοχής κοινών μικροβίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας τα οποία δημοσιεύουν Τα Νέα της Δευτέρας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο πνευμονόκοκκος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με αντιβιοτικά σε ποσοστό πάνω από το 25% των κρουσμάτων πνευμονίας, ενώ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά είναι επίσης και το 25% των στελεχών στρεπτοκόκκου που προκαλούν αμυγδαλίτιδα και άλλες λοιμώξεις.


Αντίστοιχα, ανθεκτικά στελέχη ψευδομονάδων, μιας άλλης ομάδας μικροβίων που ευθύνονται για νοσοκομειακές λοιμώξεις, παρατηρούνται στο 50% των λοιμώξεων αυτής της κατηγορίας. Τέλος, ο σταφυλόκοκκος, που ευθύνεται συχνά για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παρουσιάζει φαρμακευτική αντοχή που υπερβαίνει το 60%.


Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 25 έως 45 ετών, προέκυψε ότι το 80% είχαν πάρει αντιβιοτικά το τελευταίο εξάμηνο χωρίς να τα έχουν ανάγκη. Ανάλογη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Σκανδιναβική Επιθεώρηση Μολυσματικών Νοσημάτων αναφέρει ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των 13 χωρών-μελών της ΕΕ (με βάση στοιχεία του 1997).


Ανά 1.000 Έλληνες αντιστοιχούν ετησίως 1.350 ιατρικές συνταγές για αντιβιοτικά, ενώ πρώτες σε κατανάλωση είναι οι κεφαλοσπορίνες, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος που χορηγούνται για αντιμετώπιση λοιμώξεων όπως οι ουρολοιμώξεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος καθηγήτρια παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονίστρια της Επιτροπής για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών στον ΕΟΦ, σημειώνει: «Η αντοχή των μικροβίων αυξάνεται όσο αυξάνεται και η χορήγηση αντιβιοτικών. Και είναι γεγονός ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος έχει τετραπλασιαστεί στην Ελλάδα. «Αν οι ιατροί σταματούσαν να δίνουν αντιβιοτικά για κάθε απλή ίωση, η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 60%» τονίζει η κυρία Γιαμαρέλλου.


Η ΕΕ έχει προχωρήσει στη σύσταση ενός προγράμματος επιτήρησης της χρήσης των αντιβιοτικών, την Ευρωπαϊκή Επιτήρηση Κατανάλωσης Αντιμικροβιακών Φαρμάκων με διετή διάρκεια. Το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, έχει στόχο την καταγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο