Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαν Αναπνοή - Κριτική

Σαν Αναπνοή – Κριτική

Μια λαϊκή «αναπνοή», με δώδεκα μουσικές ανάσες. Ένας δίσκος που το στίγμα του βρίσκεται -ηθελημένα- στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Ξεκινώντας από τους στίχους, σημειώνουμε ότι οι στιχουργοί (Ε.Δαβυτίδου, Ε.Βλαχονάτσου, Γ.Δημητράς) γράφουν λιτά, αποφεύγοντας παράλληλα το σκόπελο του απλοϊκού. Οι ομοιοκαταληξίες προκύπτουν αβίαστα, πράγμα όχι πάντοτε αυτονόητο. Ο λόγος ρέει, ενώ υπάρχουν και πολύ αξιόλογες […]

Μια λαϊκή «αναπνοή», με δώδεκα μουσικές ανάσες. Ένας δίσκος που το στίγμα του βρίσκεται -ηθελημένα- στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Ξεκινώντας από τους στίχους, σημειώνουμε ότι οι στιχουργοί (Ε.Δαβυτίδου, Ε.Βλαχονάτσου, Γ.Δημητράς) γράφουν λιτά, αποφεύγοντας παράλληλα το σκόπελο του απλοϊκού. Οι ομοιοκαταληξίες προκύπτουν αβίαστα, πράγμα όχι πάντοτε αυτονόητο. Ο λόγος ρέει, ενώ υπάρχουν και πολύ αξιόλογες στιγμές. Ως προς τη μουσική τώρα. Η μουσική γλώσσα του Γιώργου Βενετσάνου είναι εμποτισμένη με τον απόηχο αυτού που ονομάστηκε λαϊκό τραγούδι στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Ξεχωρίζουν οι ρυθμοί του ζεϊμπέκικου και του χασάπικου, ενώ οι μελωδίες «δένουν» αισθητικά με τον ήχο του μπουζουκιού, το οποίο έχει και τον πρώτο λόγο στην ορχήστρα. Η τελευταία, πέρα από τη βασική σύνθεσή της (μπουζούκι, βιολί, κιθάρα, μπαγλαμάς, ακορντεόν, μπάσο, κρουστά), εμπλουτίζεται σε πολλά σημεία με λαούτο και ούτι. Σε γενικές γραμμές, η ενορχήστρωση απέχει από τη λογική του εντυπωσιασμού και η χρήση των ηχοχρωμάτων γίνεται με γνώση.
Στην πρώτη του δισκογραφική παρουσία, ο Θωμάς Τσιβγέλης δείχνει ότι διαθέτει μια αξιόλογη φωνή, που ταιριάζει στο είδος. Περιμένουμε συνέχεια. Τέλος, ιδιαίτερα καλαίσθητη είναι η συσκευασία: ένα βιβλίο, με τους στίχους των τραγουδιών και φωτογραφικό υλικό, με τη θήκη του δίσκου στο οπισθόφυλλό του.
Πρόκειται για έναν αξιόλογο δίσκο, συνεπή στο είδος του. Λαϊκός και όχι λαϊκίστικος, προσφέρεται για όσους θελήσουν να ακολουθήσουν το νήμα του λαϊκού τραγουδιού, παρακάμπτοντας τις πάσης φύσεως «σειρήνες».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024