Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Ο πόλεμος του Αφγανιστάν στη Βουλή – Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ο πόλεμος του Αφγανιστάν στη Βουλή – Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Κ.Σημίτης ζήτησε «να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε αλληλέγγυοι», προκαλώντας την μήνιν της αντιπολίτευσης.

25

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Κ.Σημίτης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ζήτησε «να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε αλληλέγγυοι», προκαλώντας την μήνιν της αντιπολίτευσης.


«Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στον αγώνα για την καταστολή της τρομοκρατίας είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαρατασσόμεθα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός.


«Σε έναν κηρυγμένο πόλεμο με στόχους καταστροφής, δεν μένουν άλλα περιθώρια, από το να αντιδράσει κανείς όπως αντέδρασε όλος ο πολιτισμένος κόσμος» τόνισε ο κ. Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι «εάν επεδεικνύετο απάθεια και ανοχή απέναντι στους υπευθύνους της τραγωδίας το μήνυμα θα ήταν απλό: Συνεχίστε».


Aναφερόμενος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είπε ότι θα διεξαχθούν σε συνθήκες ασφαλείας και θα είναι άρτια οργανωμένοι. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την έννοια της τρομοκρατίας και το ενιαίο ένταλμα σύλληψης, επισημαίνοντας ότι «στην έννοια της τρομοκρατίας δε μπορούν να ενταχθούν δραστηριότητες ξένες προς τον τρομοκρατικό σκοπό, όπως είναι οι συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις».


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κρυψίνοια» σε σοβαρές αποφάσεις, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν και τα άλλα κόμματα, και έκανε λόγο για κυβερνητική λειτουργία χωρίς στρατηγική. «Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να σκάψει χαρακώματα του παρελθόντος. Ακόμα και σε μείζονος σημασίας ζητήματα, σε έκτακτα γεγονότα, σε κρίσιμες περιστάσεις, η κυβέρνηση αρνείται να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αρνείται το διάλογο» τόνισε.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε τον κ. Σημίτη «καθαρό απολογητή των επιλογών των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου Τζορτζ Μπους». «Η ελληνική κυβέρνηση διαβουλεύεται με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπογράφει συμφωνίες, αναλαμβάνει δεσμεύσεις, αποφασίζει αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων, συναινεί για την υποβάθμιση των δημοκρατικών εγγυήσεων έναντι των αντιτρομοκρατικών απαιτήσεων» ανέφερε.


Ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την θέση της και έθεσε μια σειρά ερωτήματα όπως: «Η κυβέρνηση θα λέει ναι και πάλι ναι στη συνέχιση του πολέμου; Θα στέλνει ξανά και όλο πιο πολλούς Ελληνες στρατιώτες στα μέτωπα που θα ανοίγει η επέκταση του πολέμου; Θα υποκύπτει διαρκώς στις αντιτρομοκρατικές υστερίες, καθιστώντας τη χώρα όμηρο στις πιέσεις ενόψει και του 2004; Θα μετράει διαρκώς τις ανθρώπινες και κοινωνικές προτεραιότητες, με λογιστικές εξισώσεις;».


Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπέθεσε στην ομιλία της ότι ο Πρωθυπουργός «αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά από το βήμα αυτό, την ηγεσία των ΗΠΑ, ότι είναι σύμμαχος, συνεργός και συνένοχος κάθε επιλογής της».

Σημείωσε δε ότι εναντιώνεται την καμπάνια του ΥΕΘΑ για τους επαγγελματίες οπλίτες, με το σχόλιο, ότι η διαφήμιση του εγχειρήματος με το σύνθημα «σου πάει η στολή, σου πάει η περιπέτεια» αποτελεί «αποκρουστική προπαγάνδα» και καταδεικνύει την αλλαγή του αμυντικού δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων.


Στρατιώτες στο Αφγανιστάν


«Δεν θα στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και προσέθεσε ότι «θα υπαρξει μια παρέμβαση, όπως έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, μετά τη λήξη του πολέμου για ανθρωπιστική βοήθεια. Είχαμε πει οτι θα πάνε δύο ή τρία αεροπλάνα C130 -αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί- για τη μεταφορά και βοήθεια στα θέματα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies