Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
ΥΠΕΧΩΔΕ κατά Μητσοτάκη και Κόκκινου για σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που υπογράφηκε το 93

ΥΠΕΧΩΔΕ κατά Μητσοτάκη και Κόκκινου για σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που υπογράφηκε το 93

Σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη, και του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Β.Κόκκινου, με αφορμή τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξαπέλυσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

35


Σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη, και του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Β.Κόκκινου, με αφορμή τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξαπέλυσε την Τετάρτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τους«έξι μήνες του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος» ο ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε σε έκθεση διεθνούς οίκου ορκωτών λογιστών, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε κατά 100 δισ. δραχμές από τη νέα σύμβαση για την κατασκευή του αεροδρομίου, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Στη συνέχεια,ο κ. Λαλιώτηςκατηγόρησετον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του ότι σχετίζονταν με έναν τροφοδότη, όπως είπε, λογαριασμό, λιβεριανής εταιρείας, η κίνηση του οποίου θα πρέπει να ερευνηθεί.


Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕυποστήριξε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οφείλει να ερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης σχετικά με τη σύμβαση του νέου διεθνούς αεροδρομίουτης Αθήνας, την οποίαείχε μονογράψει το Σεπτέμβριο του 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνάρτηση με την κίνηση συγκεκριμένου λογαριασμού μιαςλιβεριανής εταιρείαςμε την επωνυμία«ΜAYO INVESTΜENT CORPORATION».


«Υπάρχει μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό ζήτημα για την ηγεσία της ΝΔ και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη, που οφείλουν να αφήσουν την ένοχη σιωπή τους και να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους ως κόμμα αλλά και ως πρόσωπα» ανέφερε.


«Πιστεύω» συνέχισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ» «ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι μετέπειτα πρόεδροι της ΝΔ, κ.κ Έβερτ και Καραμανλής, ότι έχουν πολιτική, ηθική και θεσμική υποχρέωση να διευκολύνουν την έρευνα. Δεν μπορούν είτε να σιωπούν είτε να σφυρίζουν αδιάφορα είτε να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, γιατί για άλλους η σιωπή είναι ενοχή και για άλλους συνένοχη. Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες και απαιτούν απαντήσεις τόσο από τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του όσο από τον κ. Έβερτ και τον κ. Καραμανλή».


Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, η ύπαρξη του συγκεκριμένου λογαριασμού προκύπτει με τεκμηριωμένο τρόπο από μία διαφορετική και ασύνδετη με τη σύμβαση του αεροδρομίου υπόθεση, η οποία είχε απασχολήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και τη δημόσια ζωή την περίοδο 1989-1993 και αναφέρεται στη σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη και του Αριστείδη Αλαφούζου.Η σύγκρουση αυτή αφορά, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του κ. Αλαφουζου, στη χρηματοδότηση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.


Γι αυτή την υπόθεση υπάρχουν στοιχεία, τόνισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ,και είναι τα εξής:



– Ένορκη κατάθεση του Α.Αλαφούζου στον ειδικό Ανακριτή Εφέτη κ. Νταφούλη (06/08/93).



– Συνεντεύξεις του Αλαφούζου στις εφημερίδες Τα Νέα και Ελευθεροτυπία, στις οποίες αναφέρει, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ότι συγκεκριμένος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη τού έδωσε τα στοιχεία της αγγλικής τράπεζας και τον τραπεζικό λογαριασμό της λιβεριανής εταιρείας, όπου και διαβιβάστηκαν, 600 χιλιάδες δολάρια.



– Δημοσιεύματα για την υπόθεση της λιβεριανής εταιρείας «MAYO INVESTMENTS CORPORATION» στην εβδομαδιαία εφημερίδα Το Ποντίκι.



– Δημοσίευμα στην εφημερίδα Επενδυτής, που αναφέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία στην ένορκη κατάθεση του Α.Αλαφούζου , στον εισαγγελέα κ. Νταφούλη, αποκαλύπτει τη ροή χρηματοδότησης προς τον υποδειχθέντα από τον κ. Μητσοτάκη, λογαριασμό της λιβεριανής εταιρείας.


Ακόμη, ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι την τελευταία μέρα πριν από την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα διέταξε έρευνα για δήθεν χαριστική σύμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1995 σχετικά με το νέο αεροδρόμιο, η οποία δήθεν ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 350 δισ. δραχμές.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies