
Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;
Στην επόμενη έκδοση των Windows η Microsoft ενσωματώνει μια αρχιτεκτονική με το ελληνικό όνομα Palladium που σε συνεργασία με ειδικό hardware θα ελέγχει όλες τις ενέργειες του χρήστη, εξασφαλίζοντα
Στην επόμενη έκδοση των Windows η Microsoft ενσωματώνει μια αρχιτεκτονική με το ελληνικό όνομα Palladium που σε συνεργασία με ειδικό hardware θα ελέγχει όλες τις ενέργειες του χρήστη, εξασφαλίζοντας ότι καμία δραστηριότητα δεν θα εκτελείται χωρίς την έγκριση του “ιδιοκτήτη”, αλλά και του δημιουργού κάθε προγράμματος ή αρχείου.
Στόχος είναι να επιτευχθεί το λεγόμενο Trustworthy Computing που αν και δεν θα μας σώσει από τους ιούς και το spamming, υπόσχεται ότι θα προστατέψει καλύτερα τα προσωπικά μας δεδομένα.
Δυστυχώς όμως για να το επιτύχει αυτό θα δώσει στον κατασκευαστή κάθε προγράμματος τη δυνατότητα να εμποδίζει τη συνεργασία του με άλλες εφαρμογές και στον δημιουργό κάθε αρχείου την ευχέρεια να ελέγχει τη χρήση του, ενώ η Microsoft θα μπορεί να καθορίσει όποτε το κρίνει σκόπιμο ποια προγράμματα θα τρέχουν στον υπολογιστή μας και τι εργασίες θα επιτρέπονται σε αυτά (π.χ, ποιες σελίδες θα βλέπουμε στο Internet ή ποια τραγούδια θα ακούμε).
Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που ακούγοντας για το Palladium δεν θυμούνται τον Όμηρο (το Παλλάδιο ήταν ένα ξύλινο άγαλμα που η παρουσία του καθιστούσε την Τροία άτρωτη από τους εχθρούς της), αλλά τον Πλάτωνα που πρώτος έθεσε το ερώτημα “Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;”
Μπορούμε αλήθεια να αφήσουμε ανεξέλεγκτες ιδιωτικές εταιρείες να αποφασίζουν τι είναι καλό για μας και τι όχι; Μήπως παραδίδοντας τον έλεγχο τον υπολογιστών μας σε τρίτους γινόμαστε δέσμιοι των επιθυμιών, των ιδεολογιών και των συμφερόντων τους; Καλύτερα να μην το ριψοκινδυνέψουμε.
- Explosive Media: Τα «αθώα» Lego που «νίκησαν» τον Τραμπ – Τα κινούμενα σχέδια στον… πόλεμο
- Συνταγή: Ριζότο με μελάνι σουπιάς
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο εντείνει τον σχεδιασμό για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κούβα
- HSBC: Το πληθωριστικό κύμα δεν τέλειωσε, μάλλον…
- Εντείνεται η κούρσα Μπέζος – Μασκ για το διάστημα
- Πώς μπορεί η άσκηση να επηρεάσει τη δουλειά μας;
- Βροχερός ο καιρός την Πέμπτη – Τι θα γίνει στην Αττική
- Πόλεμος στο Ιράν: Πώς «τρώει» τα θεμέλια της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων και οχημάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-128x85.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442