Σεμινάριο ογκολογίας: Επιπλέον στοιχεία για το δεσμό διατροφής-καρκίνου
Θεσσαλονίκη: Νεότερα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου κλινικής ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στον άνδρα και η δεύτερη στη γυναίκα, ενώ η πρόληψή του στηρίζεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες.
Θεσσαλονίκη: Νεότερα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου κλινικής ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στον άνδρα και η δεύτερη στη γυναίκα, ενώ η πρόληψή του στηρίζεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες.
Τα υψηλά ποσοστά λίπους προδιαθέτουν για το είδος του καρκίνου αυτού, μαζί με τα ελεύθερα λιπαρά και τα χολικά οξέα.
Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε υπόλειμμα σχετίζονται με χαμηλή συχνότητα καρκίνου, δρώντας προστατευτικά με πολλούς μηχανισμούς. Προστατευτικό ρόλο φαίνεται πως έχουν οι βιταμίνες A, C, E, το ασβέστιο και το σελήνιο.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος σε συχνότητα στους άνδρες, αλλά έχει μία αυξητική συχνότητα εμφάνισης και στις γυναίκες, λόγω του καπνίσματος.
Το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με την αδυναμία ελέγχου του καπνίσματος, την αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης και την ανθεκτικότητα του καρκίνου στη χημειοθεραπεία. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο δεύτερος σε συχνότητα γυναικολογικός καρκίνος και η τέταρτη αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλάσματα.
Θετικότερα φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αφού τα τελευταία χρόνια νεότερα φάρμακα αλλάζουν το τοπίο στην αντιμετώπισή του, όσον αφορά στην πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών.